Kultura
OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA JANKA BELAJA

Prvi pisani spomen grada Požege star je 790 godina
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

POŽEGA - Gradski muzej Požega ponovno je bio mjesto okupljanja velikog broja Požežana, a sve uz dvije obljetnice: 93. rođendan Muzeja, uz izložbu fotografija “790 godina – Požega u oku” autora Janka Belaja, i u povodu prvog pisanog spomena grada Požege, čime se krenulo u novi ciklus događaja, kao uvod u proslavu 800. obljetnice grada Požege.

- Željeli smo snažnom crno-bijelom formom umjetničke fotografije, s pomoću svjetskih priznatih Rudinskih glava, suvremenika ove obljetnice, kao naših vodiča kroz prostor i vrijeme, osvijestiti poznate i nepoznate vizure naše Požege. Željeli smo umjetnošću isprovocirati sami sebe: Poznajemo li mi uopće svoj grad? Znače li nam što ovi motivi na fotografijama? Govore li nam što i što mi njima govorimo? S obzirom na to da jurimo u susret 800. obljetnici, cilj je izložbe potaknuti pojedince, ustanove i zajednicu da razmislimo kako bismo mogli pridonijeti gradu i podizanju kvalitete života, kulture i umjetnosti - rekla je ravnateljica Muzeja, Maja Žebčević Matić.

Autor fotografija Janko Belaj fotografirao je Rudinske glave u požeškom okruženju, uz najpoznatije vedute grada, smještajući ih uz spomenike, na prostore gdje se ljudi svakodnevno kreću.

- Trebalo je proučiti Požegu i njezinu povijest. Rudinske su glave vrlo inspirativne. U ovom projektu sebe doživljavam kao dokumentarista kazališne predstave u kojoj su Rudinske glave glumci – pripovjedači priče, a scena je Požega i njezini detalji. Na publici je da odabere kakve su priče oni ispričali - kaže autor.

- Čast mi je biti gradonačelnikom grada koji ove godine slavi 790. obljetnicu pisanog spomena. Ova izložba doista na jedinstven način poziva sve nas da preispitamo svoj odnos prema gradu, kulturi, razvitku i budućnosti. Pozivaju nas da damo svoj prinos unaprjeđivanju grada za nas i one koji dolaze. Što je Požega za mene? Požega je za mene ljubav - moja obitelj, moji prijatelji i vi, dragi sugrađani. Ljubav za koju se vrijedi potruditi - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Program je upotpunio ženski dio HKUD-a Vijenac pjesmama o Požegi, a posjetitelji su se osladili bečkom zahericom mlada slastičarke Mariele Kranjec i pjenušavim vinom. Izložba će biti otvorena do 18. siječnja 2018. AGM Kruna

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike