Novosti
PRALJAK NAKON PRESUDE POPIO OTROV U HAŠKOJ SUDNICI

Tragičan kraj rada
ispolitiziranog suda
Objavljeno 29. studenog, 2017.
Žalbeno vijeće ICTY-ja utvrdilo da su čelnici bosanskih Hrvata krivi za zločine u BiH

Vezani članci

PREMIJER PLENKOVIĆ O DOGAĐAJIMA U HAAGU

Vlada razmatra političke i pravne mehanizme kako bi osporila navode iz presude

ŽIVOTOPIS SLOBODANA PRALJKA

General koji nije dopuštao ustaško znakovlje

STRUČNJACI KRITIZIRAJU SIGURNOSNE MJERE U SUDNICI:

Samoubojstvo zbog opuštanja stražara

Šokantno i tragično u srijedu je završilo izricanje pravomoćne presude u predmetu “Prlić i drugi” na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju - general Slobodan Praljak, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, preminuo je u bolnici HMC u Haagu nakon što je u sudnici popio otrov pošto mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Nakon što je Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu, on im je kazao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu” te popio tekućinu iz bočice. Predsjedajući sudac Carmel Agius prekinuo ga je riječima: “Stanite, molim vas” i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedajućem sucu obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov. Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

Pokrenuta istraga

Nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je Praljak unio i popio otrov u sudnici, a sudac Agius nastavio je ročište čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata nekoliko sati kasnije, nakon što je bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a odvezen u bolnicu. U nastavku izricanja presude sudac se nije osvrnuo na Praljkov čin.

Žalbeno vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva, no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, “i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH.” Bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrđeno je 25 godina zatvora, a bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora. Žalbeno vijeće potvrdilo je i nepravomoćne presude bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće zaključilo je da je udruženi zločinački pothvat postojao, da je postojao međunarodni oružani sukob uz umiješanost Hrvatske kao i stanje okupacije odbacujući žalbe obrane te da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo vojno opravdano prihvaćajući žalbe obrane. U pogledu žalbenih osnova obrana šestorice kojima su se osporavali ciljevi udruženog zločinačkog pothvata i sudjelovanja hrvatskog državnog vrha u udruženom zločinačkom pothvatu “žalbeno vijeće utvrdilo je da nisu pokazali da je prvostupanjsko vijeće pogrešno interpretiralo relevantne dokaze ili pogriješilo u donošenju zaključaka.” Žalbeno vijeće zaključilo je da obrane nisu pokazale da je prvostupanjsko vijeće počinilo “pogreške pravne ili činjenične prirode” u pogledu udruženog zločinačkog pothvata i uloge Hrvatske.

Rušenje mosta opravdano

Žalbeno vijeće odbilo je većinu žalbenih osnova obrana šestorice bosanskih Hrvata, a uvažilo je nekoliko zbog kojih ih je primjerice oslobodilo krivnje za pojedina ubojstva i razaranja te za neka saznanja o zlostavljanjima i zatočenjima. Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice. Prvostupanjskom presudom bilo je utvrđeno da se radilo o razaranju neopravdanom vojnim potrebama, iako vijeće tada nije osporilo da je most bio vojni cilj. U prvostupanjskoj presudi bilo je zaključeno da je razaranje mosta rezultiralo potpunom izolacijom dijela stanovnika Mostara i imalo je nerazmjerno veliki psihološki učinak na stanovništvo u odnosi na vojne koristi od rušenja mosta. Stoga je raspravno vijeće zaključilo da se radilo o razaranju neopravdanom vojnom potrebom. Žalbeno vijeće uz izdvojeno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara zaključilo je da je raspravno vijeće donijelo pogrešne zaključke o rušenju mosta i posljedičnom učinku teroriziranja stanovnika te je oslobodilo krivnje šestoricu u tom dijelu presude, kazao je predsjedajući sudac Carmel Agius.

Vijeće je uvažilo i neke žalbene osnove tužiteljstva pa je zaključilo da je prvostupanjsko vijeće primjerice trebalo utvrditi i zapovjednu odgovornost optuženih osim što je razmatralo njihovu krivnju u okviru udruženog zločinačkog pothvata. No odbilo je zahtjeve tužiteljstva da izrekne presudu po točkama za koje je prvostupanjsko vijeće oslobodilo šestoricu.

U žalbenom vijeću, uz suca Agiusa, bili su i Kinez Liu Daqun, Talijan Fausto Pocar, Amerikanac Theodor Meron i Južnoafrikanac Bakone Justice Moloto.

Dijana PAVLOVIĆ/H
ZABRINJAVAJUĆE I NEPRIHVATLJIVO

- Otrov u sudnici Haškog tribunala ili bilo što drugo što je inače zabranjeno unijeti je zabrinjavajuće i neprihvatljivo - rekla je Florence Hartman, bivša glasnogovornica Haškog suda, za portal startbih.info. “Ovo je drugi put da zabranjena sredstva budu unesena u Tribunal. Prvi put je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića, on je uzimao protulijek koji je poništavao djelovanje lijeka za visoki tlak. Šokantno je da se ovo dogodilo i ne znam kako osiguranje to nije spriječilo”, rekla je Hartman.

MOGAO JE USKORO NA SLOBODU

Slobodan Praljak da nije preminuo nakon ispijanja otrova mogao je uskoro, 2019. ili 2020., unatoč pravomoćnoj presudi, biti pušten na slobodu. Praljak je, naime, odslužio gotovo dvije trećine presuđene kazne od 20 godina zatvora, a običajeno je da se haški osuđenici puštaju na slobodu nakon isteka tog razdoblja. Praljak je u Haag prepraćen 5. travnja 2004. i u pravilu je odbijao otići na privremenu slobodu u vrijeme kada je suđenje mirovalo. Gotovo cijelo to vrijeme proveo je u pritvoru u Scheveningenu.

HAZU: HRVATSKA I BiH BILE SU ŽRTVE SRPSKE AGRESIJE

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) istaknula je da je presuda Haškog suda šestorici Hrvata iz BiH nepravedna, nije utemeljena na povijesnim činjenicama i neće pridonijeti pomirenju te da u ratnim događanjima u BiH s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat ni ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Najviša kulturna i znanstvena institucija u Hrvatskoj podsjetila je da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije. “U ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom. Treba naglasiti da je Hrvatska najzaslužnija za uspostavu i opstanak Bosne i Hercegovine kao samostalne države”, stoji u izjavi HAZU-a.

“nisam zločinac”

PRALJAK JE PREMINUO U BOLNICI U HAAGU