Novosti
STRUČNJACI KRITIZIRAJU SIGURNOSNE MJERE U SUDNICI:

Samoubojstvo zbog opuštanja stražara
Objavljeno 29. studenog, 2017.

Vezani članci

PRALJAK NAKON PRESUDE POPIO OTROV U HAŠKOJ SUDNICI

Tragičan kraj rada ispolitiziranog suda

ŽIVOTOPIS SLOBODANA PRALJKA

General koji nije dopuštao ustaško znakovlje

Samoubojstvo koje je u haškoj sudnici počinio general Slobodan Praljak, prema ocjenama stručnjaka za sigurnost, posljedica je opuštanja stražara, njihova premalog broja i loše pozicioniranosti te zakazivanja sigurnosnih mjera. Bivši šef osiguranja predsjednika Franje Tuđmana i stručnjak za sigurnost Mate Laušić rekao je u razgovoru za Hinu da je nakon dugotrajnog rada Haškog suda, a zatim i dugotrajnog postupka protiv šestorice Hrvata iz BiH, očito došlo do opuštanja ljudi u zatvorskom sustavu. “Vjerojatno neki sigurnosni postupci i procedure nisu ispoštovani do kraja. Na njih šest dva sudska stražara, to je neprimjeren broj”, rekao je Laušić. Iako na suđenju dosad nije bilo ekscesa, Laušić kaže da se problem pojavio kod Ratka Mladića, koji se prošle srijede, nakon što mu je objavljena presuda, na neki način tjelesno suprotstavio sudskim stražarima. “U svakom slučaju, to je propust osiguranja i nešto nedopustivo”, rekao je Laušić, koji smatra da je “jaka sterilizacija”, odnosno tjelesni pregled, trebala biti provedena nad optuženicima pri izvođenju iz zatvora, ali i pri dovođenju na sud.

“To se moralo uočiti, on to nije mogao naći u vozilu, ni negdje drugdje, to je očito bilo iz same prostorije u zatvoru”, kaže Laušić za bočicu s otrovom, napominjući da je detaljno trebalo biti pregledano odijelo u kojem je Praljak bio na sudu. Prema njegovim riječima, optuženici ne prolaze ponovni pregled s dovođenjem na sud. “To sam osobno vidio, boravio sam tamo 15 dana, oni ne prolaze poseban pregled, nego izravno ulaze u zgradu suda u pratnji sudskih stražara, jer kao sterilni dolaze iz sterilnog prostora”, kaže Laušić. Za slučaj ispijanja otrova na samom suđenju pred kamerama i javnošću, Laušić kaže da je drastičan. “Mogli ste primijetiti da je Praljak, u trenutku kad poseže u džep za bočicom s nekom tekućinom, prvo pogledao prema stražaru, čija je pozicija dvije osobe dalje od njega, tako da taj stražar, u trenutku kad on poseže za džep, nije mogao učiniti ništa.” U postojećoj situaciji, zbog loše pozicioniranosti, stražar je imao samo tri ili četiri sekunde za reagiranje. Pitanje je također jesu li stražari uopće vidjeli generala kako poseže u džep, jer su im vizualno smetali ostali optuženici, kaže Laušić. Da je stražar stajao neposredno uz Praljka, kao što je stajao uz Jadranka Prlića, Laušić smatra kako bi učinio nešto da spriječi Praljka.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila također misli kako nema dvojbe da je došlo do propusta. “Netko je uspio Praljku dostaviti otrov i vjerojatno su zakazale mjere koje se konstantno primjenjuju u pregledu pritvorenika”, rekao je Cvrtila. S obzirom na to da je Praljak dugo vremena proveo u haškom zatvoru, Cvrtila zaključuje da nema drugog načina nego da mu je netko dostavio otrov. Na policiji je, kaže, da utvrdi je li mu otrov dao netko od osoblja ili netko tko je dolazio u posjet. Isključio je mogućnost da je Praljak sam smiješao ubojito sredstvo od više supstanci. H

BEZ PROBLEMA UNIO BOMBU U SUD

Kako prenosi sarajevski Dnevni avaz, Branko Lazarević, nekadašnji šef ekipe za očevide zagrebačke policije, unio je 2006. bombu u hašku sudnicu, gdje je svjedočio na suđenju Milanu Martiću. “Kada sam dogovarao svjedočenje, haški su mi službenici rekli da u Haag ponesem 'zvončić', odnosno 'KB1', i uz to da ponesem nekoliko krhotina i da im sve to pokažem u sudnici”, ispričao je Lazarević. “Zanimljivo, ni na aerodromu, a ni u brojnim pretragama pri ulasku u zgradu suda to mi nije pronađeno. Kada sam u sudnici rekao da sam donio bombu i da ću im to pokazati, oni su se iznenadili kako sam to mogao pronijeti kroz aerodrom i zgradu suda. Kada sam ja mogao donijeti bombu u sudnicu, kako onda ne bi Praljak mogao unijeti nekoliko kapi nekoga otrova”, zaključio je Lazarević. V.T.

Možda ste propustili...