Novosti
PRAVNI STRUČNJACI O ŠOKU U HAAGU

Kovačević: Najcrnji scenarij završetka rada Haškog suda
Objavljeno 30. studenog, 2017.
Škare-Ožbolt: Stvara se dojam podvojene odgovornosti i to će ostati strašna slika

Vezani članci

PRALJAK NAKON PRESUDE POPIO OTROV U HAŠKOJ SUDNICI

Tragičan kraj rada ispolitiziranog suda

PREMIJER PLENKOVIĆ O DOGAĐAJIMA U HAAGU

Vlada razmatra političke i pravne mehanizme kako bi osporila navode iz presude

GORDAN JANDROKOVIĆ NAJAVIO ZAJEDNIČKU IZJAVU PARLAMENTARNIH STRANAKA

Presuda ne odgovara povijesnim činjenicama

Hrvatski pravni stručnjaci uglavnom su bili iznenađeni potvrđivanjem udruženog zločinačkog pothvata u presudi bosanskohercegovačkoj šestorci u Haagu. Odvjetnik Goran Mikuličić, koji je u Haagu branio Antu Gotovinu, kazao je da je presudom potvrđen udruženi zločinački pothvat kao oblik krivnje.

“To me iznenadilo jer nema nikakvih pravnih osnova za to”, kazao je Mikuličić. On smatra da se takva presuda neće negativno odraziti na Hrvatsku. “To su neke priče, nekakav spin koji kola u javnosti. Ne sudi se na tom sudu državama, sudi se pojedincima. Ako je osuđeni pojedinac državljanin neke zemlje, kako će se to odraziti na tu državu? Nikako! Sudi se njemu, a ne državi”, smatra Mikuličić.

Pero Kovačević, koji je bio član pravnog tima obrane generala Ivana Čermaka, naveo je kako je presuda skandalozna i da je njome potvrđen najcrnji scenarij završetka rada Haškog suda, na štetu šestorice, ali i same Hrvatske. “Srbija i Milošević su amnestirani za zločine u BiH vezano uz presudu Mladiću. Tamo je rečeno da je riječ o internom sukobu, a ovdje imamo isti sukob za koji se tvrdi da je međunarodni. Hrvatska je prošla gore od Srbije i to je potpuno neshvatljivo. Hrvatska je ovom presudom osuđena za agresiju na BiH”, kazao je Kovačević.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, gostujući na Novoj TV, kazala je da je Slobodan Praljak bio izuzetno “uspravan i ponosan čovjek”, koji je sve davao za ljude. “Bila sam u nekim situacijama '93. i '94. kao svjedok njegova užasa, plakanja i borbe za ljude koji su ostajali na ratištima. Izlagao je svoj život, nije pitao jesu li Hrvati, Muslimani ili Srbi. Borio se za čovjeka. Sada mi je jasno zašto je ovaj postupak ostavljen za sam kraj Haškog suda. Potvrđuju se navodi prvostupanjske presude, koja je bila užasavajuća i osuđujuća za samu Hrvatsku. Stvara se dojam podvojene odgovornosti i to će ostati strašna slika suda, koji nije završio presudom Mladiću, nego šestorki iz BiH”, kazala je Škare-Ožbolt.

Bivši ministar pravosuđa Ante Šprlje za Novu TV je kazao kako mu je Praljak jednom rekao da je bilo kakva presuda osim oslobađajuće po svim točkama za njega neizdrživ udarac. Šprlje je za Praljka kazao da je bio jedna od najinteligentnijih osoba na području bivše Jugoslavije. “Njegov kvocijent inteligencije bio je vrhunski i na neki način, ovo će biti čudno čuti, ne iznenađuje me da je uspio proći sve to osiguranje s nečim”, rekao je Šprlje o tome kako je Praljak u sudnicu unio otrov. Naglasio je kako je, dok je bio ministar, Hrvatska aktivno radila na uvjeravanju Haškog suda da taj udruženi zločinački pothvat ne može opstati u obliku u kakvom je presuđen. Podsjetio je na odgovor iz Haaga na podnesak u kojem su iz suda odbili Hrvatsku nazočnost kao prijatelja suda, “gdje su jasno istaknuli da oni nisu presudili Tuđmanu, Šušku, Bobetku, niti da je Hrvatska tu osuđena”. Na tome se, kazao je, temeljila nada u drukčiju presudu i da će taj “udruženi zločinački pothvat biti srušen u nekakvom pravnom tumačenju”. Šprlje je još kazao kako je ova šestorka u Hrvatskoj nakon presude generalima Čermaku, Gotovini i Markaču bila zaboravljena. “Taj cijeli postupak pao je u zaborav. Republika Hrvatska nakon oslobađajuće presude generalima Čermaku, Gotovini i Markaču zaboravila je da Haag postoji. To je realnost”, zaključio je Šprlje.

Igor MIKULIĆ/H
Tuđmanu, Šušku i Bobetku bilo bi suđeno da su živi

Odvjetnica Jadranka Sloković presudu u dijelu u kojem je u nju “uključena i Hrvatska” smatra apsolutno skandaloznom. To više što u praksi Haškog suda nema ni jedna presuda za udruženi zločinački pothvat u Bosni protiv vrha Srbije i JNA, koji su “neupitno bili agresori i sudjelovali u masovnim zločinima”. “Ovo, naravno, nije presuda Hrvatskoj, ali je neupitno presuda u koju je uključen hrvatski državni vrh. Tu nema dileme. Tu nema kaznene odgovornosti. Ali, da su živi, Franji Tuđmanu, Gojku Šušku i Janku Bobetku bilo bi suđeno i meni je nejasno kakvi su to kriteriji. Konzekvence su nesagledive, neće biti izravne, ali će biti političke”, kazala je Sloković. Dodala je da bi presuda mogla imati posljedice i na Hrvate u BiH, jer je “svaki sudionik rata de facto i sudionik udruženog zločinačkog pothvata”.

Ante Šprlje

bivši ministar pravosuđa

U presudi Hrvatska nije proglašena agresorom

Bivši ministar pravosuđa Ante Šprlje istaknuo je činjenicu da u presudi Republika Hrvatska nije proglašena agresorom. “To javnost mora znati. Primijetio sam da su pojedini političari gurali tu tezu da je Hrvatska proglašena agresorom. To jednostavno nije točno. U presudi ne stoji ni u jednom obliku konstatacija da je Republika Hrvatska počinila agresiju na BiH. To je netočno i to je difamantno za Hrvatsku. I tako Hrvatska mora također komunicirati. To je vrlo jasno. Druga je stvar međunarodni sukob. Međunarodni sukob koji je utvrđen u toj presudi, on vrijedi za tu presudu, međutim to ne znači da je Republika Hrvatska počinila agresiju ili da je imala službeni čin, nekakav akt kojim je htjela odvojiti teritorij BiH”, naglasio je Šprlje.