Novosti
GORDAN JANDROKOVIĆ NAJAVIO ZAJEDNIČKU IZJAVU PARLAMENTARNIH STRANAKA

Presuda ne odgovara povijesnim činjenicama
Objavljeno 29. studenog, 2017.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je nakon jednosatne sjednice Predsjedništva Sabora najavio da će na početku sjednice u četvrtak pročitati zajedničku izjavu svih stranaka u vezi s haškom presudom. “Dominantan je stav, gotovo jedinstven, da ta presuda ne odgovara povijesnim činjenicama, da je nepravedna i da ju svi zajedno odbacujemo”, rekao je Jandroković novinarima u Saboru. Izrazio je sućut obitelji Slobodana Praljka. “To je šokantan kraj rada Haškoga suda, vrlo gorka simbolika kada je u pitanju i ova presuda”, kazao je predsjednik Sabora. Predsjedništvo je vrlo korektno i konstruktivno raspravljalo, rekao je Jandroković. “Suglasili smo se također da trebamo biti razboriti, hladne glave, voditi računa o interesima hrvatske države, ali i o interesima Hrvata koji žive u BiH”, rekao je.

“Ne mogu govoriti o tome ima li nekih drugih mišljenja u sabornici, moguće je da ih i ima, ali na Predsjedništvu smo svi bili složni, a bili su na sjednici svi klubovi, koliko znam”, napomenuo je Jandroković.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izvijestio je saborsko Predsjedništvo o tome što je Vlada činila do sada i što će činiti dalje, kaže Jandroković. Bošnjaković je najavio da će napraviti temeljitu analizu nakon što u pisanoj formi dobije presudu i nakon toga poduzeti potrebne pravne, političke i diplomatske korake. Dogovoreno je da Sabor uskoro organizira tematsku plenarnu sjednicu o položaju Hrvata u BiH i odnosima Hrvatske i BiH. “Nakon što vidimo i pisanu presudu, vjerojatno ćemo, nadam se, stopostotnim dogovorom i suglasjem, donijeti deklaraciju Hrvatskog sabora koja će prokomentirati taj stav Haškoga suda”, najavio je Jandroković. Što se tiče eventualnih pravnih koraka, Jandroković je rekao da se u raspravi spominjao institut revizije te dodao da će oni koji se time bave poduzeti sve moguće pravne korake da bi osporili ovu presudu. “Potrebno je djelovati politički i diplomatski, i siguran sam da će to biti i učinjeno”, poručio je šef Sabora.

Spomenuta je i mogućnost da sjednica Sabora počne minutom šutnje za generala Praljka, no o tome još nije donesena definitivna odluka jer je riječ o delikatnoj situaciji, s obzirom na to da je neposredno prije samoubojstva pravomoćno osuđen za ratni zločin. H

GLAS: INSTRUMENTALIZIRANJE SABORA

Potpredsjednik Kluba zastupnika GLAS-a Goran Beus Richembergh oglasio se na Facebooku poručivši da njegova stranka neće sudjelovati u instrumentaliziranju Sabora. “Samoubojstvo je izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Hrvatski sabor instrumentalizira tako da na nastavku sjednice nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu haškog tribunala, te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Hrvatskog sabora neće sudjelovati”, poručio je Beus Richembergh.

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata