Osijek
NESVAKIDAŠNJA KRAĐA NA GROBLJU SVETE ANE

Dan nakon pogreba iz vijenaca pokradene sve crvene ruže!
Objavljeno 28. studenog, 2017.

Kad je dan nakon što je pokopala svoga člana, osječka obitelj (podatci poznati redakciji) došla na posljednje počivalište na Groblje svete Ane, nije mogla vjerovati svojim očima – s vijenaca, položenih na grob tek dan prije netko je ukrao sve crvene ruže!

- Ne mogu opisati kako sam se osjećala kad sam to vidjela i gotovo da nisam vjerovala da je netko, samo dan nakon što su vijenci ondje stavljeni, ukrao sve crvene ruže. Moja majka ih je voljela i ljudi koji su to znali kupovali su vijence s crvenim ružama, no nismo zatekli ni jednu - ispričala je svoju bizarnu priču kći pokojnice, kojoj nije jasno kako može netko u vazu, osim da je riječ o grobljanskoj, staviti ruže namijenjene pokojniku. Bizarno je to, kaže, što nekome trebaju baš crvene, a ne i bijele ruže kojih je također bilo na ostalim vijencima na grobu.

I njezin suprug kaže kako je riječ o vrlo sramotnom činu zbog kojeg će cvijeće od sada kupovati isključivo u cvjećarnicama.

- Pokojnica je voljela crvene ruže i stoga je bilo prirodno da to cvijeće stavimo na vijence. No, očigledno nekome trebaju baš ruže, i to crvene, namijenjene preminuloj osobi. Nema smisla, zaključuje i navodi da su mu se, nakon što su čuli što se dogodilo, javili brojni građani ne samo iz Osijeka nego i iz ostalih dijelova Hrvatske i posvjedočili da ih to ne iznenađuje.

Ipak, krađa cvijeća iz tek postavljenih vijenaca, za koje je uobičajeno da na groblju stoje 40 dana, neugodno je iznenadila i Milana Krištu iz poduzeća Ukop koji situaciju ocjenjuje vrlo delikatnom.

- Ne mogu vjerovati da su i to počeli krasti. Mi smo u nekoilko navrata detektirali počinitelja krađe cvijeća s pomoću videonadzora, no kako je i stranka bila s njim u izravnom kontaktu, nije podnesena nikakva prijava. Nažalost, krađe se događaju usred dana, i to kad se počinitelji stope u masi na groblju pa se ne zna tko je došao krasti, a tko održavati grob. U svakom slučaju, uvijek nastojimo pronaći tko je to učinio, ako je izravno uočen ili ga je snimila kamera - poručuje Krišto. M. Mihelić

Krade se sve - od cvijeća preko zlatnine do lijesa s pokojnikom!

Krađe cvijeća i svijeća s groblja postale su gotovo svakodnevna pojava. Nedavno je tako s groblja u Našičkom Markovcu ukradeno 60-ak vaza i svijećnjaka, s belišćanskog su nestali lampioni i cvijeće. No, na grobljima se kradu i puno bizarnije stvari. Dovoljno je podsjetiti se na krađu zlatnine s pokojnika o čemu su mjesecima pisali mediji. Prošle je godine zabilježena krađa novca iz svjećomata, a godinu prije dokazalo se da ništa nije sveto. Tako je u Mostaru 2015. godine ukraden lijes s pokojnikom!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike