Kultura
U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

Više od 600 posjetitelja uživalo na Noći kazališta
Objavljeno 27. studenog, 2017.

Više od 600 posjetitelja, malih i velikih gledatelja posjetilo je ovogodišnju Noć kazališta u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Deveti put osječko je „malo“ kazalište organiziralo zanimljive programe za posjetitelje ove tradicionalne manifestacije koja se održava u više od 90 kazališnih ustanova i 50-ak gradova u Hrvatskoj. Noć kazališta otvorili su najmlađi i najnoviji polaznici Dramskog studija pred publikom izvevši najuspješnije improvizacije koje su svladali u svojim prvim koracima na pozornici. Ovo je i za njih bila prilika da pokažu svoju maštu, kreativnost i razigranost, a ovim su nastupom na međunarodnoj kazališnoj manifestaciji motivirali i ohrabrili za daljnji rad u Dramskom studiju, naglasile su voditeljice studija Lidija Helajz i Areta Ćurković.

Učenici OŠ Vladimira Becića, članovi English drama group izveli su 'Good Deeds and Such' (dio predstave 'Holka Polka' D. M. Larsona) u cijelosti na engleskom jeziku, a voditeljica engleske dramske grupe Marina Matijević naglasila je kako je riječ o vješticama i vješcima koji su se okupili kako bi se dogovorili na koji način da spase svoju čaroliju, koju im vile prijete oduzeti jer je koriste u zle svrhe. Zaključuju da je najbolji način da se spase taj da dokažu kako čaroliju znaju koristiti i u dobre svrhe te odlučuju koja dobra djela će svatko od njih napraviti. Kroz predstavu se spominju likovi iz poznatih bajki i pripovijetki, koji su u priču utkani na moderan i humorističan način. Matijević je naglasila kako su polaznici bili presretni što su mogli nastupiti u pravom kazalištu i osjetiti što to znači glumiti pred prepunom dvoranom.

Veliko zanimanje gledatelja ponovno je izazvao nagrađivani mjuzikl za djecu „Paroščić putuje svijetom“ autorice Draženke Šebek, za koji se tražilo mjesto više. Članovi udruge Gorski paroščić već su nastupili u Dječjem kazalištu, a autorica Draženka Šebek rekla je kako su djeca ponosna što su bila dijelom Europske noći kazališta te najavila kako „paroščići“ već pripremaju novi mjuzikl pod nazivom „Vrapcingejl“ čija će premijera u proljeće razveseliti gledatelje upravo na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Na kraju su ugostili i Kazalište FRiKK iz Zagreba koje je izvelo dramsku predstavu za odrasle nadahnutu životom Tina Ujevića: novinarka Jasna, prije odlaska na rad u Novi Zeland, dobiva posljednji novinarski zadatak - intervju s Augustinom Tinom Ujevićem. Autor i redatelj je Željko Senečić, a sjajnu su izvedbu ponudili Iva Šimić, Antun Tudić i Robert Roklicer.

„Kestenje pečeno ili pestenje kečeno, bitno je kako se razumije, a ne kako je rečeno“ ili kraće - zamirišalo je i pečeno kestenje u dvorištu Kazališta koje je za sve mališane i posjetitelje pekao ravnatelj Ivica Lučić. Lučić je na kraju zahvalio svim malim i velikim posjetiteljima koji su i ovu Europsku noć kazališta učinili čarobnom i prepunom smijeha i veselja. N.Vekić

LIONS KLUB MURSA I AZIL

Uz kazališne programe i ovaj put noć kazališta upotpunile su članice Lions kluba Mursa Osijek koje su posjetiteljima ponudile fine domaće kolače, a Udruga Pobjede ponovno je organizirala humanitarnu prodaju za nemetinski Azil za pse.

Možda ste propustili...

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

Najčitanije iz rubrike