Regija
GRADI SE NOVA AMBULANTA

Liječniku stimulacija jer će raditi na selu
Objavljeno 21. studenog, 2017.

ČAĐAVICA - Postavljanjem kamena temeljca i prvim lopatama betona u Čađavici su župan Igor Andrović, ravnatelj županijskog Doma zdravlja Igor Fazekaš i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević označili početak gradnje nove ambulante Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, u kojoj zdravstvenu zaštitu ostvaruje 1900 pacijenata primarne i 1700 pacijenata dentalne medicine.

Od 1. svjetskog rata

Uz općinske vijećnike i zaposlenike Doma zdravlja u mjesnoj ambulanti, na prigodnoj svečanosti u Čađavici bili su predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, zamjenici župana Mario Klement i Darko Žužak, novi vršitelj dužnosti ravnatelja Doma zdravlja Ivica Fotez, načelnici susjednih općina te predstavnici izvođača radova i nadzora. Govoreći o toj investiciji, načelnik Rončević istaknuo je da Čađavica ima ambulantu još od 1. svjetskog rata i da se ona tijekom vremena selila iz jednog prostora u drugi, a sadašnji ne zadovoljava ni osnovne potrebe pacijenata i zaposlenog osoblja. Općina je otkupila zemljište na kome će biti sagrađena ambulanta, investicija se procjenjuje na 1,4 milijuna kuna, a za opremanje ambulante trebat će još 400.000 kuna. Troškove će snositi Županija, Općina i Dom zdravlja u jednakim iznosima.

– Očekujemo da će ambulanta u Čađavici biti kompletno završena i opremljena sljedeće godine - rekao je načelnik Rončević.

– Svi znamo da postoji veliki problem s liječnicima, jer nam rijetko tko želi doći raditi na selo, zato je Općina Čađavica u svom proračunu izdvojila 25.000 kuna neposredne pomoći liječniku opće prakse kao stimulaciju da ostane raditi na selu - dodao je.

Sve što je propisano

Prema riječima ravnatelja županijskog Doma zdravlja Igora Fazekaša, ambulanta u Čađavici imat će ordinacije obiteljske i dentalne medicine, prostor za patronažnu sestru, čekaonice i sanitarne čvorove, dakle sve što je propisano minimalno tehničkim uvjetima. Fazekaš je zahvalio županu Androviću i načelniku Rončeviću što su prepoznali potrebu gradnje ambulante u Čađavici, a također je izrazio uvjerenje da će vršitelj dužnosti ravnatelja dr. Fotez nastaviti uspješno voditi Dom zdravlja i obećao je doći na otvorenje nove ambulante.

– Nema razloga da stanovnici naše županije, bilo u ruralnom ili urbanom prostoru, nemaju jednake uvjete liječenja i primarne zdravstvene zaštite. U tijeku je projekt poboljšanja primarne zdravstvene zaštite na području županije, kroz koji gradimo nove ambulante, a mnoge ambulante bit će obnovljene i opremljene. Istovremeno u Virovitici se gradi nova dnevna bolnica vrijednosti 20 milijuna kuna i opremaju se kirurške sale u vrijednosti približno 20 milijuna kuna. Županija kao osnivač zdravstvenih ustanova nastavit će ulaganja u taj sektor kako bi svi stanovnici županije imali što bolje uvjete liječenja - rekao je župan Andrović na svečanosti u Čađavici.

Otvorene radove, izvođače i sve nazočne blagoslovio je čađavački župnik vlč. Stjepan Vuk.

Petar ŽARKOVIĆ

Imat će ordinacije obiteljske i dentalne medicine, prostor za patronažnu sestru, čekaonice...

1,4

milijuna kuna vrijednost je investicije

Najčitanije iz rubrike