Osijek
VEČER S JULIJANOM MATANOVIĆ

Zagreb je kao dobar suprug, ali Osijek je bolji ljubavnik
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Svaki susret s Julijanom Matanović, književnicom i sveučilišnom profesoricom, koliko god ona bila dobro poznata osječkoj publici, jer, uostalom, Osijek je jedno od boravišta koje je odredilo njezin život, uvijek ponudi nešto novo. Tako je bilo u srijedu navečer na Građevinskom fakultetu, knjižnični odjel tog fakulteta tim je druženjem zaključio ovogodišnje vrlo sadržajno obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige.

Julijana je bila sjajan i, naravno, ne slučajan izbor. A ono što je novo (doduše, ne i najnovije) jest da se Julijana Matanović vratila u Osijek.

- U mojem životu, kada je Osijek u pitanju, sve je kontra. Kada su '92. zbog rata mnogi napuštali Osijek, ja sam ostala. Kada su se koju godinu poslije ti isti počeli vraćati, ja sam otišla iz Osijeka u Zagreb. Sada, kada neki drugi ponovno napuštaju Osijek, ja sam se u njega vratila - rekla je Matanović. Odnos Zagreba i Osijeka također je slikovito opisala.

- Gotovo sam se pomirila s činjenicom kako je Zagreb postao moj grad, ali onda se ponovno vratila stara ljubav. Odnosno Zagreb je bio moj dobri suprug, ali se Osijek pokazao boljim ljubavnikom - reka je Julijana. A slučajno ili ne, u Osijeku stanuje u Zagrebačkoj ulici.

I ovo druženje, uz moderaciju Marine Vinaj, bilo je prigoda da se Julijana vrati u dane ranog djetinjstva u rodnom Gradačcu, odrastanju u Đurđenovcu, prvim znanstvenim uspjesima u Osijeku, karijeri književnice u Zagrebu... Julijana je otvoreno govorila i o svome majčinstvu i koliko njezina kći Magdalena (koja je s ovim povratkom postala osječka gimnazijalka) kreira njezinu osobnost kao znanstvenice i književnice. D. Kuštro

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike