Osijek
POSJET POLAZNIKA 20. NARAŠTAJA RATNE ŠKOLE “BAN JOSIP JELAČIĆ” OSIJEKU

Uz bok hrvatskih školuju
se i časnici iz regije
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Polaznici 20. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, koji se nalaze u studijskom posjetu istočnoj Hrvatskoj, jučer su se zadržali u kraćem razgovoru s osječkom dogradonačelnicom Žanom Gamoš i predsjednikom gradskog Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darkom Nađom.

Riječ je o najvišoj školi u sustavu vojnog školovanja koju pohađaju časnici iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali i inozemstva, s ciljem osposobljavanja za obnašanje najviših vojnih dužnosti u sustavu Ministarstva obrane i Oružanih snaga. Među časnicima koji će, između ostaloga, obići i Vukovar uoči važne obljetnice njegovog pada nakon tri mjeseca junačke obrane, nalazi se i po jedan časnik srbijanske, crnogorske i makedonske vojske čiji su pripadnici, tada još u uniformama JNA, te 1991. godine, ratovali protiv Hrvata.

Dogradonačelnica Gamoš goste je upoznala s multikulturalnošću Osijeka, činjenicom da u našem gradu studira gotovo dvadeset tisuća studenata, ali i strašnim podatkom da je Osijek u ratu i poslije njega ostao bez industrije. Kao svijetli primjer istaknula je uspon informatičkih i komunikacijskih tvrtki, te dobru suradnju sa strukturnim fondovima Europske unije. Načelnik Ratne škole “Ban Josip Jelačić” brigadir Krešimir Trstenjak predstavio je nazočne polaznike, među kojima su još bili i časnici iz BiH, Slovenije i Njemačke. Za njih je rekao da dolaze iz “stranih, prijateljskih i partnerskih država”.

Polaznik hrvatske Ratne škole iz redova srbijanske vojske je kapetan fregate Predrag Marinković. Kako je Srbija ostala bez mora nakon što ju je 2008. napustila Crna Gora, kapetan fregate Marinković mora se zadovoljiti s time da bude pripadnik omanje Riječne flotile koja pripada kopnenim postrojbama vojske Srbije, a sjedište ima u Novome Sadu. D. Celing

Najčitanije iz rubrike