Regija
NAJSTARIJA EUROPSKA UZGOJENA PASMINA KONJA

Selekcija konja u Vinkovcima: Mladi trakehneri položili su ispit
Objavljeno 13. studenog, 2017.

Konjički klub “Satir” Vinkovci već se više od osam godina bavi uzgojem trakehnera - najstarije europske ciljano uzgojene pasmine konja. Pod okriljem Saveza uzgajivača trakehnerskih konja Hrvatske i matičnog saveza Trakehner Verband održano je ocjenjivanje i licenciranje trakehnerskih konja u Vinkovcima.

Ove godine Konjički klub “Satir” posjetila je internacionalna komisija iz Trakehner Verbanda (Njemačka) koja je ocijenila žensko ždrijebe Patriu , muško ždrijebe Platona i mladog pastuha Pokera, te ih nakon licenciranja i ocjenjivanja žigovala trakehnerskim znakom. Konjički klub Satir uzgajivač je sva tri konja, a mladi pastuh Poker je kupljen i u vlasništvu je obitelji Peher iz Zagreba.

Ocjenjivanje konja čini obvezan stručni postupak u selekciji konja, a provodi se prema međunarodnim standardima radi registracije konja u matične knjige Republike Hrvatske. U stručnoj komisiji bili su Frank Bangert, predsjednik matičnog saveza Trakehner Verbanda iz Njemačke i Jutta Haber, predsjednica Saveza uzgajivača trakehnerskih konja Hrvatske.

- Svi konji koje smo vidjeli imaju lijep trakehnerski tip, jako dobre jahačke kvalitete i dobar hod, te su dobri po karakteru. Osobina koja krasi trakehnerske konje je privrženost prema čovjeku. Ono što impresionira, svakako je činjenica da su svi konji dobro odgojeni - rekao je Frank Bangert, predsjednik matičnog saveza Trakhner Verband.

Što se sve ocjenjivalo i nešto više oko pasmine konja trakehner, saznali smo od Jutte Haber, predsjednice Saveza uzgajivača trakehnerskog konja Hrvatske.

- Punih 30 godina uzgajamo trakehnerske konje u Hrvatskoj pod kontrolom matičnog saveza Trakehner Verband iz Njemačke. Trakehnerski konji su najplemenitija toplokrvna pasmina sa svim diciplinama olimpijskog sporta. U Hrvatskoj su trakehnerski konji posebno uspješni u dresurnom sportu. Ovdje smo imali ocjenjivanje mladih konja, jer se prema uzgojnom ugovoru ocjenjivanje vrši prema njemačkom pravilniku. Ocjenjujemo tijelo (gornja linija), korektnost fundamenta, tri osnove hodanja (korak, kas, galop), i dajemo ukupnu ocjenu. Uzgajivačima skrenemo pozornost što trebaju raditi u budućnosti za izbor pastuha. U našem savezu imamo oko 100 trakehnerskih konja, međutim broj uzgajivača smanjio se zbog teške gospodarske situacije u Hrvatskoj, ali imamo Konjički klub “Satir” koji to uvijek drži na jednoj kvalitetnoj razini, istaknula je Jutta Haber.

S punim zanimanjem ocjenivanje i licenciranje konja pratili su učenice i učenici Zdravstveno-veterinarske škole Vinkovci.

Mario KOKAJ
DOBRE OCJENE ŽDRJEBADI SATIRA

- Ponosni smo što smo dobili dobre ocjene za naše konje, i što su označeni trakehnerskim žigom, što nam je samo postrek za daljni rad - rekao je Ante Lovrić, predsjednik Konjičkog kluba “Satir”, dodavši kako “naša ždrebad imaju samo godinu i pol, a ponašali su se kao pravi odrasli konji”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike