Autoglas
PRIPREMITE AUTOMOBIL

Zimi sigurna i ugodna vožnja
Objavljeno 9. studenog, 2017.
Zima će nam još malo zakucati na vrata, a s njom stižu i brojni izazovi koje donosi vožnja u takvim uvjetima

Savjeta za vožnju zimi ne nedostaje, najčešće su to oni koji se odnose na zimske gume, ispravnost automobila - dobar akumulator, antifriz, razina ulja i slično. Međutim, nimalo manje važni nisu ni savjeti koji se odnose na održavanje automobila čistim, urednim i zaštićenim. Osim što će automobil biti čist i zaštićen od agresivnih vremenskih utjecaja, vožnja će u tako pripremljenom i održavanom automobilu biti mnogo ugodnija, ali i sigurnija jer se možemo koncentrirati na vožnju, a ne na prljava stakla, zamagljeni vjetrobran ili možda led na automobilu, dok tekućina za stakla samo mrlja po vjetrobranu.

Osam odabranih

Ako uđete u trgovinu automobilske opreme, dočekat će vas, u najmanju ruku, desetci, pa i stotine, proizvoda za razne namjene i još raznovrsniji broj proizvođača. U toj šumi treba znati vidjeti drvo, a ako ste, kao i mi, entuzijasti koji taj segment prate gotovo svakodnevno, onda znate što trebate bez oklijevanja. Ovaj put naš je cilj bio odabrati osam proizvoda, četiri za unutrašnjost i četiri za vanjštinu, kojima ćemo postići ultimativne rezultate bez previše muke. Odlučili smo se za njemački sinonim u području autokozmetike – Sonax. O Sonaxu ne treba trošiti puno riječi, riječ je o vrhunskim proizvodima primjerene cijene i tu prostora za prigovore jednostavno nema. Naših osam odabranih su: Sonax Xtreme Shampoo 2 in 1, Sonax Profiline Multistar, Sonax SmokeEx, Sonax Xtreme Protect & Shine Hybrid NPT, Sonax sredstvo protiv zamagljivanja, Sonax ScheibenStar, Sonax Xtreme AntiFrost+KlarSicht i Sonax maramice za brisanje. Tih osam proizvoda omogućit će nam čist i zaštićen automobil, a svako naknadno čišćenje i održavanje brzo je i jednostavno. Stoga krenimo.

Zimsko odijelo

Krenut ćemo od vanjštine, koju većina vozača danas tek olako održava u samoposlužnim autopraonicama, što nikako nije dobro. Kada samo razmislite koliko ste puno platiti svog limenog ljubimca, cijena koju ćete uložiti u kvalitetno održavanje i zaštitu automobila tek je najmanji dio tog iznosa. Stoga, nema oklijevanja, zavrnite rukave i podarite svome limenom ljubimcu njegu kakvu zaslužuje. Ako imate visokotlačni perač doma – odlično, upotrijebite njega. Ako pak živite u gradu, idite u najbližu samoposlužnu autopraonicu, opremite se kantom, spužvom, krpama od mikrovlakana i, naravno – odvojite vrijeme. Prije pranja upotrijebit ćemo Sonax Profiline Multistar. To je pravi dragulj među proizvodima zbog svoje izuzetne snage čišćenja, ali i svoje raznovrsne primjene. Mi ćemo ga upotrijebiti za čišćenje uskih područja, poput onih oko rubova vrata i prtljažnika, pragova, blatobrana i mjesta kojima ćemo teško prići spužvom. Dovoljno je obilno nanijeti sredstvo i protrljati ga po potrebi kistom. Nakon toga krećemo na grubo uklanjanje prljavštine vodom pod mlazom, a potom ćemo automobil oprati Sonaxom Xtreme Shampoo 2 in 1. Dovoljno je u kantu s vodom dodati dva čepa tog koncentriranog šampona i prati automobil od vrha prema dnu uz linearne pokrete spužvom, kako bismo izbjegli nehotično grebanje. Nakon pranja automobil ćemo temeljito isprati vodom pod pritiskom i izvrsnim Sonax krpama od mikrovlakana posušiti automobil. Sada kreće završni “touch”. Kao temelj dugotrajne zaštite vozila koristimo Sonax Xtreme Protect & Shine Hybrid NPT. Riječ je o zaista inovativnom proizvodu koji pokriva lak automobila iznimno stabilnim i sjajnim zaštitnim slojem. Taj zaštitni sloj pruža dugotrajnu zaštitu, intenzivno pomlađivanje boja i izvanredan efekt odbijanja vode, takozvani lotus efekt. Upravo te karakteristike smanjuju prianjanje prašine i prljavštine, a sjaj se automatski obnavlja nakon svakog pranja! Nanošenje je iznimno jednostavno – proizvod nanijeti na spužvicu te ga nanijeti na vozilo i ubrzo nakon toga prebrisati krpom od mikrovlakana. Još nam preostaje ulijevanje tekućine za pranje vjetrobrana i – auto je spreman za zimu. Tekućina Sonax Xtreme AntiFrost+KlarSicht među najboljima je koje tržište nudi, a brojni neovisni testovi to i potvrđuju. Tekućina će lako i temeljito ukloniti svu prljavštinu i neće se zamrznuti te će tako osigurati dobru vidljivost zimi.

Čist pogled

Unutrašnjost već tradicionalno napadamo izbacivanjem grubog otpada i usisavačem. Nakon toga ona nam je poligon za daljnje čišćenje. Ovdje ćemo upotrijebiti Sonax maramice za brisanje, koje nakon brisanja samo bacimo u otpad, a zgodno pakiranje prilagođeno je odlaganju u prostor vrata. Tako su nam maramice uvijek pri ruci za redovno čišćenje. Te su maramice pogodne za sve površine, od komandne ploče do tapecirunga, a prljavštinu uklanjaju temeljito i bez tragova. Staklene površine na automobilu očistit ćemo Sonax ScheibenStarom, a takav čist i briljantan pogled kroz vjetrobran i druga stakla zadržat ćemo uz Sonax sredstvo protiv zamagljivanja. Dovoljno je to sredstvo malo nanijeti na staklo i lagano prebrisati, jutarnja zamagljena stakla postat će stvar prošlosti. Za kraj osigurat ćemo si još čistu i ugodnu unutrašnjost bez ikakvih mirisa uz Sonax SmokeEx. To sredstvo nanosimo na tkanine i općenito unutrašnjost vozila, a ono temeljito i trajno uklanja i razgrađuje sve mirise, poput onih od životinja, dima, znoja… Uz ovako pripremljen automobil uvjereni smo da, kao i mi, jedva čekate prvu vožnju svojim limenim ljubimcem, a na zimu i hladno vrijeme gledate s osmijehom.M.Režić

Zaštitni sloj pruža dugotrajnu zaštitu, intenzivno pomlađivanje boja i izvanredan efekt odbijanja vode, takozvani lotus efekt

Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala