Kultura
SVE NA JEDNOM MJESTU ZA UMJETNIKE FILMA, RADIJA, KAZALIŠTA I KNJIŽEVNOSTI

Robert Roklicer: FRiKK je svijet u malom za “kulturnjake”
Objavljeno 7. studenog, 2017.
Različita područja umjetnosti međusobno su separirana i u tim se okolnostima samom umjetniku jako teško probiti

FRiKK je ono što vam treba. Omogućavamo vam da kod nas stvorite ono najbolje od umjetnosti i kulture. Naša je suradnja mjesto na kojem možete izraziti svoju slobodu i kreativnost - slogan je pod kojim odnedavno djeluje udruga FRiKK (film, radio, kazalište i književnost). Čelni joj je čovjek Robert Roklicer, rođeni Vukovarac, nagrađivani književnik i glumac.

Otkuda, zašto i kada se rodila ideja za osnivanje FRiKK-a?

- Ideja o jedinstvenom društvu koje će obuhvatiti sve djelatnosti u spektru filma, radija kazališta i književnosti (FRiKK) rodila se prije nekoliko mjeseci u razgovoru s Domagojem Markovićem i Ivom Gusić. Naime, činjenica je da su zbog nekog razloga različita područja umjetnosti međusobno separirana i da se, u tim okolnostima, umjetniku kao pojedincu jako teško probiti. To se posebice odnosi na umjetnike koji bi se željeli ostvariti unutar više povezanih umjetničkih grana.

Zašto bi se umjetnici trebali učlaniti u vašu udrugu? Što im konkretno nudite? Što FRiKK ima od toga?

- FRiKK ima jedinstvenu bazu podataka koja sadržava imena naših članova, redom renomiranih umjetnika iz područja našeg djelovanja. Putem te baze podataka FRiKK povezuje umjetnike i omogućava im suradnju kako bi im se olakšao logistički dio posla. Konkretno, pritom mislimo na situacije poput one kada književnik traži nakladnika, ali i situacije u kojima bi taj isti književnik poželio svoj tekst postaviti u obliku radiodrame ili filma... u čemu je očigledna potreba povezivanja različitih branša umjetnosti. FRiKK je svijet u malom za “kulturnjake”, kojemu je glavni cilj okupljanje umjetnika iz područja filma, radiofonije, književnosti i kazališta te njihovo povezivanje u ostvarivanju i jačanju kulture u RH i svijetu.

Mislite li da ovako raznorodni autori mogu supostojati? Nije li to prevelik zalogaj?

- FRiKK je nastao, osim navedenoga cilja, ponajprije u okviru zaljubljenika u umjetnost koji su se u jednom trenutku zapitali zašto ne povezati umjetnike i time omogućiti da se umjetnost pretoči iz jedne dosadašnje forme u neku novu. To se, naime, i redovito radi, samo što do sada nije bilo mogućnosti da se to sve ostvari u okviru jedne organizacije, što je sada uz FRiKK omogućeno i samim time znatno pojednostavljeno.

Koliko realno udruga može učiniti nešto za umjetnike koje spajate, a što već ne čine slične udruge.

- Postojeće, slične udruge fokusirane su isključivo na jedno područje u umjetnosti, dok FRiKK obuhvaća sva područja kulture i time čini umjetnicima proces stvaranja, ali i ostale itekako potrebne komponente (poput pronalaženja prostora za probe, snimanje, PR-a, fotografiranja...) puno pristupačnijima i dostupnijima.

Planovi? Želje? Prognoze?

- Od planova bismo izdvojili premijeru predstave 'Tin' u okviru Noći kazališta, 25. studenoga u Osijeku. Konkretno, radi se o predstavi za koju je scenarij napisao i režirao istaknuti hrvatski filmski i kazališni redatelj, scenograf Željko Senečić, a glume akademski glumci Antun Tudić i Iva Šimić. Osim toga, u planu je snimanje dokumentarno-igranog filma 'Kuća', a uz to nastavljamo i redovito održavanje tribina Jutra poezije, tematsko-pjesničkih tribina koje kontinuitet prate od davne 1964., a koje su sada također pod okriljem ogranka književnosti FRiKK-a.

Narcisa VEKIĆ

Glavni je cilj udruge okupljanje umjetnika te njihovo povezivanje u ostvarivanju i jačanju kulture u RH i svijetu.

VIŠE OD 40 ČLANOVA

Kakve su reakcije umjetnika bile (jesu) na osnivanje udruge? Ima li skepse među njima? Ravnodušnosti? Ushita?

- Za sada imamo vrlo pozitivan odaziv... Mislim da sama brojnost članova (njih više od 40) u tolikom kratkom roku, imajući na umu da FRiKK postoji od 27. rujna, govori o tom koliko su ljudi otvoreni za ideju FRiKK-a i koliko su prepoznali potencijal u njoj.

Najčitanije iz rubrike