Kultura
VELIKA ULOGA MUZEJA U OČUVANJU KULTURNE BAŠTINE

Vukovarski muzej i sam je eksponat
Objavljeno 4. studenog, 2017.

VUKOVAR

U okviru ciklusa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar predavanje je održala Ruža Marić na temu “Gradski muzej Vukovar u ulozi očuvanja kulturne baštine grada”. Ravnateljica je ove ustanove istaknula kako su u obnovljenom objektu, koji je i sam postao značajan eksponat, smještene zbirke koje govore o 8000 godina povijesti grada i njegove bliže okoline.

- Nakon povrata umjetnina koje su bile otuđene u Domovinskom ratu započeo je proces restauracije, a u siječnju 2014. izloženo je oko 2000 restauriranih predmeta. I u progonstvu i u povratku muzej je, u suradnji s drugim institucijama, umjetnicima i kulturnim djelatnicima iz cijele Hrvatske, radio na kulturnoj obnovi grada, pripremajući niz manifestacija, promocija i izložbi. Time je u kulturnu obnovu uključivao zajednicu, a i sam se uključivao u rad zajednice - rekla je ravnateljica, dodajući kako su stalni postav u obnovljenom kompleksu dvorca Eltz i suvremeni pristup načinu prezentacije muzejske građe bili povod da Europski muzejski forum dodijeli 2016. vukovarskom muzeju nagradu Silletto.

- Svakog prvog četvrtka u mjesecu predstavljamo značajne Vukovarce koji svojim radom pridonose zajednici. Ravnateljica muzeja Ruža Marić i sama je institucija - naglasila je Jelena Miškić, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar. Najavila je kako će sljedeći Kulturni četvrtak biti posvećen 70. godišnjici postojanja i rada vukovarske knjižnice. D.Korpoš

Možda ste propustili...

UZ PREDAVANJE ZVONIMIRA DRVARA

Zvijezde i zviježđa na valentinovsku noć

PREMIJERA TEKSTA OSJEČKE AUTORICE - KRADLJIVICA KLJUČEVA

Nakon ugodnog i lijepog rada, takav je na koncu i rezultat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE

Originalan jer prezentira arheološku baštinu na mjestu njezina nalaska

2

MIA BEGOVIĆ I LUDENS TEATAR

Kod nje starenje ne postoji ni kao glagol u jeziku

3

PREMIJERA TEKSTA OSJEČKE AUTORICE - KRADLJIVICA KLJUČEVA

Nakon ugodnog i lijepog rada, takav je na koncu i rezultat