Regija
STRUČNI SKUP

Prednosti zapošljavanja invalidnih osoba
Objavljeno 3. studenog, 2017.

VUKOVAR - U organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, u Vukovaru je održan stručni skup “Zapošljavanje osoba s invaliditetom - prilika, a ne namet”. Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, naglasila je kako je cilj bio upoznati poslodavce s prednostima zapošljavaja osoba s invaliditetom.

- Svaki poslodavac koji zapošljava više od 20 ljudi dužan je zaposliti osobu s invaliditetom, a iskustva onih koji su to učinili govore kako su tim potezom unaprijedili vlastito poslovanje. Osim poticaja koje ostvaruju preko Zavoda za zapošljavanje, poslodavci dobivaju i poticaje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Hrvatska ima manjak određenih profila radnika i stoga osobe s invaliditetom moramo vratiti na tržište rada jer mnogi osim svoga oštećenja imaju očuvane radne sposobnosti, a pitanje njihova zapošljavanja nije samo pitanje vlastite egzistencije već je to i ulaganje u unaprjeđenje i razvoj zajednice - navela je.

Savjetnica pravobraniteljice Natalija Krajnović istaknula je kako su poslodavcima na raspolaganju subvencije plaće, sufinanciranje troškova obrazovanja, sufinanciranje troškova prilagodbe uvjeta i mjesta rada (uklanjanje arhitektonskih barijera) te programi inovativnog zapošljavanja. Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, naglasio je kako u Hrvatskoj nije najveći problem nedostatak investicija, već nedostatak radne snage.

- Imamo 300 tisuća osoba s invaliditetom u radnoj dobi, od kojih je samo 17 tisuća na tržištu rada, a još ih je šest tisuća nezaposleno. Predrasuda je da oni ne mogu raditi ništa, jer praksa pokazuje kako mogu dati izvrsne radne rezultate. Za prilagodbu radnih mjesta država je osigurala dovoljno novca, i to poslodavce ne stoji ništa, a uz mali je trošak moguće dobiti vrhunski kvalitetne i osposobljene radnike - rekao je Vidović, ističući kako je FINA u dvije godine zaposlila 60-ak osoba s invaliditetom.

Iz HGK navode kako su očekivali veći odaziv poslodavaca na stručni skup, s obzirom na to da su odaslali poziv na adrese oko 1300 tvrtki koje posluju na području Vukovarsko-srijemske županije, a za sudjelovanje se prijavilo tek sedam.D.Korpoš

Možda ste propustili...

UZ DAN 3. GARDIJSKE BRIGADE "KUNE"

Dan otvorenih vrata u vojarni

PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima

Najčitanije iz rubrike