Regija
AKCIJA “OD IZVORA DO MORA”

Više od 150 volontera čistilo je izletište Sopot
Objavljeno 29. travnja, 2024.
VINKOVCI



Održano je ovogodišnje izdanje nacionalne ekološke akcije koja je prošle godine Vinkovcima osigurala status jednog od ekološko-volonterski najaktivnijih gradova u Hrvatskoj. Vinkovci su se i ove godine uključili u akciju "Od izvora do mora", a izletište na Bosutu, Sopot, čistilo je više od 150 volontera. Među njima je bilo mnogo mladih ljudi, što posebice raduje.

Marta je već sudjelovala u akciji, jako joj se sviđa što radi nešto korisno za zajednicu, pa je odlučila svoj doprinos dati i ove godine.

- Važno je čuvati okoliš kako bi naš planet bio čistiji i zdraviji uz što manje smeća – kaže Marta, a Klara se odazvala akciji kako bi se družila s prijateljima, ali i pomogla očuvanju okoliša, jer, kako kaže, kroz ovu akciju naučit će odgovorno postupati prema prirodi i okolišu.

Slično razmišlja i Marin, koji je prvi put sudjelovao u toj akciji.

- Mislim da ćemo danas prikupiti dosta papira, plastike i stakla. Važno je čuvati okoliš kako bi bio čist i spreman za one koji dolaze nakon nas, ali i inače mislim kako je lijepo biti aktivan, pomoći zemlji i družiti se s prijateljima – kaže Marin i nastavlja prikupljati otpatke koje su nesavjesni građani pobacali uz Bosut.

Na prošlogodišnjoj akciji "Od izvora do mora" očišćena su jezera Banja, sudjelovalo je gotovo 150 volontera, a skupljeno je više od 12 tona otpada. Zahvaljujući iznimnom angažmanu velikih i malih sugrađana, osvojeno je prvo mjesto u kategoriji srednjih gradova. Time su Vinkovci osvojili prvu nagradu, koja je uključivala donaciju 90 mladih stabala što su ih vinkovački volonteri zasadili na nekoliko lokacija u gradu.

Taj veliki ekološki projekt ujedinio je brojne hrvatske gradove u akcijama čišćenja okoliša od ambalažnog otpada, a vinkovački volonteri vjeruju kako će i ove godine ponoviti prošlogodišnji uspjeh.

Kako je kazao gradonačelnik Ivan Bosančić, cilj je akcije probuditi svijest ljudi o potrebi čuvanja i zaštite okoliša.

- Mislim da su Vinkovčani u tome jako dobri, osim nekoliko pojedinaca koji nam kontinuirano prave problem, naši sugrađani jako paze, vole i čuvaju okoliš - rekao je Bosančić. M.F.
Možda ste propustili...

NA STADIONU VINKOVAČKOG HNK CIBALIA ODRŽAN DAN SPORTA

Osnovci se natjecali u trčanju na šezdeset metara i graničaru

IZLOŽBE, PREDAVANJA, KONCERT...

Manifestacija “Vjera i kultura”

U MUZEJU ĐAKOVŠTINE

Izložba i priče Edit Glavurtić

Najčitanije iz rubrike