Kultura
MARIO MATOKOVIĆ UGOSTIO NOVOSADSKOG DIZAJNERA FILIPA BOJOVIĆA

Pokrenut prvi privatni umjetnički rezidencijalni program u Osijeku
Objavljeno 27. listopada, 2017.

Premda nije riječ o tvorevini ili trendu 21. stoljeća, svemoćne su društvene mreže ponovno 'krive', kako to u šali sam voli reći, što se osječki umjetnik Mario Matoković odlučio za njega osobno financijski odvažan, a umjetnički vrlo velikodušan potez: mladim umjetnicima (iz bilo kojeg kraja svijeta i neovisno o mediju izražavanja i vrsti umjetnosti kojom se bave) nudi višednevni boravak u svom vlastitom MMML studiju i domu, i u cijelosti o svom trošku, uključujući i produkciju radova! Na taj se čin odlučio svjestan činjenice da u svijetu postoji prava mreža rezidencijalnih programa za umjetnike. Neki od njih su privatni, a neki, pak, u sklopu institucija, natječaja...

- Oduvijek mi je bila želja ugostiti nekog umjetnika, a sada je konačno i sve spremno za to - kaže Matoković, koji je u svoj prvi rezidencijalni boravak pozvao vrhunskog novosadskog grafičkog dizajnera Filipa Bojovića, koji se u posljednje vrijeme intenzivno bavi fotografijom, a s kojim se poznaje od 2011. Iako je njegov studio opremljen za grafičare, te prvom gostu baš i ne će biti od velike koristi, Mario će Filipu omogućiti besplatan boravak u gradu i uživanje u istraživanju i fotografiranju grada. Rezultat Filipova pogleda na Osijek (a ne će biti nikakvih usmjeravanja na što da Filip usmjeri svoj objektiv - obećava Matoković) bit će predstavljen u subotu, 28. listopada, u 19 sati, uz razgovor s umjetnikom od 18 sati.

Kao rezultat potrebe i potrage za interakcijom i suradnjom s drugim umjetnicima, kao i dislociranost od ostalih umjetničkih središta, javlja se ideja o rezidencijalnom programu - pojašnjava Matoković, kojega zanima je li moguće stvarati u tuđem studiju, samim tim kreirati kvalitetan rad, pritom ne ograničavati pozvanog umjetnika/icu na konkretan medij?

- Naš dom za trajanja rezidencije postaje i dom umjetnika/ice koji gostuje, u konačnici gost prestaje biti gost i postaje dio naše obitelji - kaže Mario, najavljujući 2-3 rezidencije godišnje, a umjetnici će dolaziti isključivo na poziv domaćina jer će Mario i njegova obitelj birati autore koji su im zanimljivi i čiji im je rad intrigantan.

Cilj rezidencije jest integrirati umjetnika u novu sredinu kako bi dobio što kvalitetniji uvid u stanje grada/regije u kojoj stvara, promovirati umjetničke vrijednosti gosta umjetnika te u konačnici prezentirati rad umjetnika kao rezultat promišljanja tjekom boravka u MMML Studiju. Radovi nastali na rezidencijama ostaju u vlasništvu domaćina, bit će na prodaju te će tako Mario Matoković pokušati pokriti dio troškova, ali i stvarati kolekciju te ju povremeno predstavljati. Nije nebitna činjenica da umjetnički rad rijetko kada s vremenom gubi na vrijednosti.

- Prije nego sam se upustio u sve to, nisam ni slutio koliko je to kompleksno, koliko posla oko toga ima - dodaje Mario, no ipak ne žali i ne će odustati jer je svjestan svih benefita koje ovakvi programi nude objema stranama. Jedini hrvatski umjetnik koji radi isto to još od 2007. je Tomislav Brajnović (Studio Golo Brdo) - kaže Mario, koji osobno nikada nije iskusio to iskustvo. Iako se ne čini mnogo, umjetniku takav boravak ostaje trajno sjećanje jer je u stvarnoj interakciji s ljudima, sklapaju se prijateljstva - osobna i profesionalna, a i potencijalni poticaji za buduće radove.

Narcisa VEKIĆ
RUSKI I UKRAJINSKI BIENNALE

Radovi Marija Matokovića “Zastava” (2011.) i “To all of those people who destroyed my city.” (2017.) nagrađeni su 3. nagradom na 5. biennalu suvremene umjetnosti u Novorossiysku u Rusiji. “Ugodno sam bio iznenađen saznavši za to dok sam sa suprugom i djecom uživao u nedjeljnom ručku i pratio otvorenje biennala”, kaže Mario, pomalo tužan što nije mogao na otvorenje. Netom prije ovoga, sudjelovao je i na biennalu u ukrajinskoj Odesi. Tamo se nagrade nisu dodjeljivale, ali je uspjeh bio proći selekciju od nekoliko stotina umjetnika iz cijeloga svijeta.

40 KVADRATA BIVŠE TVORNICE

U prvi umjetnički studio Matoković je ušao 2009. zahvaljujući kolegama iz HDLU Osijek, a 2013. u privatni umjetnički studio, s adresom u Osijeku (u bivšoj tvornici Analit), u kojem i danas djeluje. Tada je bijele zidove počeo oblikovati prema osobnom karakteru, što je dovelo do toga da se stvaralaštvom nastavio baviti do danas. Svakim novim ulaskom u prostor studija Matoković ostavlja dio sebe, a početni goli zidovi danas su ispunjeni nekom novom energijom u vidu radova, predmeta, alata itd., tj. onim što je potrebno da bi kreiranje ideja bilo opušteno i ugodno. Trenutačno mu je ovo treći studio, a prvi je bio u Kazamatima u Tvrđi. Stanje u kojem je MMML studio danas, Marija čini zadovoljnim. Iako nije savršen, može ugostiti umjetnike i pružiti im zadovoljavajuće uvjete za rad. No, i to je proces koji se (g)radi godinama, svjestan je Mario.

Prezentacija radova održat će se u MMML Studiju (Zeleno polje 30) u subotu u 19 sati.

Najčitanije iz rubrike