Kultura
POIMANJE SREĆE

Završen je sedamnaesti Performance Art Festival
Objavljeno 12. lipnja, 2017.
Organizator Festivala je udruga M-art iz Osijeka, uz suorganizatore: Muzej likovnih umjetnosti i udrugu Domino

U Osijeku je održan dvodnevni, 17. Performance Art Festival pod nazivom “Sreća”, a kustos je bio umjetnik Marko Marković.

Program se ove godine bavio poimanjem sreće te pitanjima na koji način sreću percipiramo, uvjetovano osobnim ili kolektivnim iskustvom u različitim društvenim i političkim okolnostima. Takvim razmišljanjem predstavile su se mlade snage izvedbenih umjetnosti na kojima i jest fokus ovogodišnjeg programa, a to su: Kristina Marić i Mario Matoković iz Osijeka, Nina Kamenjarin iz Splita te Sebastian Gärtner iz Beča. Uz umjetnike mlađih generacija, okupljeni su imali priliku vidjeti izvedbe i radove autora etabliranih na domaćoj i međunarodnoj sceni kao što su Ana Zorica te Sandro Đukić, Nikola Iskra i Marko Marković. Uz to, predstavljena je i platforma Mreže izvedbenih umjetnosti u organizaciji udruge Domino iz Zagreba. Novost je ovogodišnjeg programa suradnja s festivalom Perforacije, koja je u okviru Performance Art Festivala prvi put predstavila Noć performansa u Osijeku koja će se održati i u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Zadru.

Organizator 17. Performance Art Festivala je udruga M-art iz Osijeka, uz suorganizatore: Muzej likovnih umjetnosti Osijek i udrugu Domino.

- U današnje vrijeme, kad je sreća na visokoj cijeni, kako u svijetu običnih smrtnika tako i onih manje smrtnih, žudimo k onome što nas čini sretnim. Sreća je kao psihološki fenomen kompleksna emocija koja se javlja uvjetovana različitim vanjskim i unutarnjim podražajima kao što su ljubav, sloboda, sigurnost, položaj u društvu, prosperitet, materijalna i duhovna dostignuća, mir... Osjećaj sreće smatra se neprocjenjivim, jačim i dugotrajnijim od pukog prolaznog zadovoljstva. Pitanje je tko u čemu pronalazi sreću, odnosno zadovoljstvo - rečeno je.

Eduard SOUDIL
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike