Kultura
OTVORENA IZLOŽBA STARTER 3

Izvrsni radovi sedmero nagrađenih studenata u Kazamatu
Objavljeno 2. listopada, 2017.

STARTER 3, treća izložba nagrađenih studenata Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, otvorena je u petak, 29. rujna u galeriji Kazamat. Na kraju svake akademske godine žiri sastavljen od docenata i profesora Odsjeka za likovnu umjetnost UAOS-a dodjeljuje nagrade za izvrsnost u radu tijekom akademske godine. Ovaj put predstavljeni su radovi sedmero nagrađenih studenata u protekle dvije akademske godine. Za akademsku godinu 2015./2016. nagrađeni su Sara Maksimović, Mirjana Pjevac i Dorian Trepić, dok su za prošlu akademsku 2016./2017. godinu nagrađeni Dario Brkić, Doris Despot, Ida Đurkić i Maja Gjajić. Radovi kojima se mladi umjetnici predstavljaju rezultat su cjelogodišnjeg rada, a naglasak se daje na raznorodnosti medija, što je ujedno i cilj istraživačkog rada studenata.

Vjetar u leđa

- Izložba je ujedno i prvi doticaj mladih umjetnika s relevantnim galerijskim prostorom kao svojevrsni uvod u STARTERsku poziciju, dajući naglasak na činjenicu da je ovo samo vjetar u leđa koji će, nadamo se, biti dovoljan kako bi potreba za radom iz dana u dan bila izraženija. Afirmirajući mlade umjetnike, osvještavamo potrebu za kulturom i umjetničkim stvaralaštvom, pri tome imajući na umu da potreba za kulturom u gradu Osijeku nikad nije bila izraženija. Ujedno, izložba je svojevrsni uvod u novu akademsku godinu te samim time jedna vrsta poticaja za buduće, ali i trenutne studente – istaknuo je Mario Matoković, asistent na Odsjeku za likovnu umjetnost UAOS-a.

Mirjana Pjevac za izvrsnost je nagrađena već drugi put, a na izložbi predstavlja svoj diplomski rad “Mapa prostora”, koji obuhvaća radove na tkanini u tehnici dubokog tiska i video u kojem se opisuje kako je i što autorica radila.

- Radovi nastoje osvijestiti povezanost između prostora i uma i utjecaja ljudi u prostoru i samog prostora na ljude. Kako nas određeni mirisi vežu uz neke osobe, hranu, tako i koliko god da se neki prostor promijenio, nama će u glavi, u sjećanju ostati isti. Nastojim napraviti neke na svoj način nekonvencionalne mape prostora spajajući kartografiju i umjetnost – poručila je Mirjana.

Preispitivanje problema

Studentica Maja Gjajić predstavila se serijom radova “Ogledi” nastalima na trećoj godini preddiplomskog studija.

- Rad se bavi destrukcijom i preispitivanjem modernih problema uvjetovanih stvarnošću. Forma akta koju sam već ranije koristila u mediju fotografije poslužila mi je kao motiv u kojemu ću isfiltrirati navedena pitanja. U tijelu bez lica koje ne determinira, već predstavlja univerzalni model identiteta, može se pronaći svatko od promatrača – istaknula je Maja.

STARTER je zapravo za većinu studenata prvo izvaninstitucialno predstavljanje izvan Akademije, a mi na ovaj način prikazujemo njihovu izvrsnost i zauzimanje, istaknula je doc. dr. art. Ines Matijević Cakić, voditeljica Odsjeka za likovnu umjetnost UAOS-a.

- Naš je Odsjek unatrag nekoliko godina iznjedrio sjajne mlade umjetnike koji se polako otiskuju na suvremenu hrvatsku umjetničku scenu. STARTER izložbe materija su iz koje se nadamo iznjedriti i studentsku galeriju poput Galerije Studentskog centra pri Sveučilištu u Zagrebu, gdje studenti i mladi autori imaju priliku prikazati svoje prve umjetničke istupe široj publici i što prije se implementirati u suvremenu scenu – zaključila je Matijević Cakić.

Izložbu organizira Odsjek za likovnu umjetnost UAOS-a u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Za sve je posjetitelje izložba otvorena do utorka, 3. listopada 2017. svakim danom od 17 do 20 sati.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

TALIJANSKE KANCONE I KLASICI S POPULARNIM PJESMAMA U LISINSKOM

Mužek priprema repertoar za pamćenje

MAJA GJAJIĆ NAGRAĐENA NA SAJMU STUDENTSKIH RADOVA

Osječki studenti prodali najviše svojih grafika, crteža, fotografija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIZNANJE 23-GODIŠNJEM OSJEČANINU

Matko Smolčić najbolji mladi umjetnik godine prema izboru ICMA-e

2

PREDSTAVA GRADSKOG KAZALIŠTA "JOZA IVAKIĆ"

Vinkovačka "Staklena menažerija" gostuje u Gavelli

3

SUVREMENI UMJETNICI U STALNOM POSTAVU MUO

Glavoper je hit izložbe