Kultura
OTVORENA IZLOŽBA STARTER 3

Izvrsni radovi sedmero nagrađenih studenata u Kazamatu
Objavljeno 2. listopada, 2017.

STARTER 3, treća izložba nagrađenih studenata Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, otvorena je u petak, 29. rujna u galeriji Kazamat. Na kraju svake akademske godine žiri sastavljen od docenata i profesora Odsjeka za likovnu umjetnost UAOS-a dodjeljuje nagrade za izvrsnost u radu tijekom akademske godine. Ovaj put predstavljeni su radovi sedmero nagrađenih studenata u protekle dvije akademske godine. Za akademsku godinu 2015./2016. nagrađeni su Sara Maksimović, Mirjana Pjevac i Dorian Trepić, dok su za prošlu akademsku 2016./2017. godinu nagrađeni Dario Brkić, Doris Despot, Ida Đurkić i Maja Gjajić. Radovi kojima se mladi umjetnici predstavljaju rezultat su cjelogodišnjeg rada, a naglasak se daje na raznorodnosti medija, što je ujedno i cilj istraživačkog rada studenata.

Vjetar u leđa

- Izložba je ujedno i prvi doticaj mladih umjetnika s relevantnim galerijskim prostorom kao svojevrsni uvod u STARTERsku poziciju, dajući naglasak na činjenicu da je ovo samo vjetar u leđa koji će, nadamo se, biti dovoljan kako bi potreba za radom iz dana u dan bila izraženija. Afirmirajući mlade umjetnike, osvještavamo potrebu za kulturom i umjetničkim stvaralaštvom, pri tome imajući na umu da potreba za kulturom u gradu Osijeku nikad nije bila izraženija. Ujedno, izložba je svojevrsni uvod u novu akademsku godinu te samim time jedna vrsta poticaja za buduće, ali i trenutne studente – istaknuo je Mario Matoković, asistent na Odsjeku za likovnu umjetnost UAOS-a.

Mirjana Pjevac za izvrsnost je nagrađena već drugi put, a na izložbi predstavlja svoj diplomski rad “Mapa prostora”, koji obuhvaća radove na tkanini u tehnici dubokog tiska i video u kojem se opisuje kako je i što autorica radila.

- Radovi nastoje osvijestiti povezanost između prostora i uma i utjecaja ljudi u prostoru i samog prostora na ljude. Kako nas određeni mirisi vežu uz neke osobe, hranu, tako i koliko god da se neki prostor promijenio, nama će u glavi, u sjećanju ostati isti. Nastojim napraviti neke na svoj način nekonvencionalne mape prostora spajajući kartografiju i umjetnost – poručila je Mirjana.

Preispitivanje problema

Studentica Maja Gjajić predstavila se serijom radova “Ogledi” nastalima na trećoj godini preddiplomskog studija.

- Rad se bavi destrukcijom i preispitivanjem modernih problema uvjetovanih stvarnošću. Forma akta koju sam već ranije koristila u mediju fotografije poslužila mi je kao motiv u kojemu ću isfiltrirati navedena pitanja. U tijelu bez lica koje ne determinira, već predstavlja univerzalni model identiteta, može se pronaći svatko od promatrača – istaknula je Maja.

STARTER je zapravo za većinu studenata prvo izvaninstitucialno predstavljanje izvan Akademije, a mi na ovaj način prikazujemo njihovu izvrsnost i zauzimanje, istaknula je doc. dr. art. Ines Matijević Cakić, voditeljica Odsjeka za likovnu umjetnost UAOS-a.

- Naš je Odsjek unatrag nekoliko godina iznjedrio sjajne mlade umjetnike koji se polako otiskuju na suvremenu hrvatsku umjetničku scenu. STARTER izložbe materija su iz koje se nadamo iznjedriti i studentsku galeriju poput Galerije Studentskog centra pri Sveučilištu u Zagrebu, gdje studenti i mladi autori imaju priliku prikazati svoje prve umjetničke istupe široj publici i što prije se implementirati u suvremenu scenu – zaključila je Matijević Cakić.

Izložbu organizira Odsjek za likovnu umjetnost UAOS-a u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Za sve je posjetitelje izložba otvorena do utorka, 3. listopada 2017. svakim danom od 17 do 20 sati.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...

VRHUNSKI GLAZBENI PROGRAMI 69. IGARA

Recital Andreasa Ottensamera u Dvoru

SPLITSKO LJETO: PREMIJERA ESHILOVE TRILOGIJE "ORESTIJA"

Imamo novi Olimp i bogove koje zovemo drukčijim imenom

BALET HNK SPLIT PRVI PUTA NA IGRAMA

Kirovljeva baletna potraga za ljudskom biti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OTVORENJE IZLOŽBE "OTISAK PAPUKA" U GISKO-u

Ivanka Muršić i Sara Muršić dijele ljubav prema prirodi

2

SEMINAR ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE

Čak 65 polaznika u Dubrovnik dolazi iz dvadesetak država svijeta

3

ZATVORENO 64. SPLITSKO LJETO

Nagrada Judita predstavi "Orestija"