Osijek
LOPOV ISKORISTIO NEDJELJNU GUŽVU

Na autotržnici ukraden novčanik 79-godišnjakinji
Objavljeno 24. listopada, 2017.

Osječka autotržnica u Ulici sv. L. B. Mandića, građanima poznatija kao “autopija”, u nedjelju je bila poprište krađe. Kako doznajemo iz policije, netko je 79-godišnjakinji ukrao novčanik s dokumentima, karticama i novcem. Vlasnica je oštećena za nekoliko tisuća kuna, jer ne samo što je ostala bez novca nego će i ponovno morati vaditi sve dokumente.

U proteklih nekoliko godina kradljivci su se u Osijeku s gradskog prijevoza preusmjerili na trgovačke centre i ugostiteljske objekte. Tako gotovo nema vikenda da netko u noćnom izlasku ne završi kao u noćnoj mori i ostane bez mobitela ili novčanika. No u siječnju prošle godine u tramvaju je 19-godišnjoj djevojci iz torbice ukraden novčanik s novcem i dokumentima, tako da pravila nema. Kradljivci iskorištavaju gužvu i neopreznost, najviše u tzv. šopingu, kada građani manje paze na svoje stvari, a više na predmete koje žele kupiti. Također, samo sekunda neopreznosti na blagajni, kada ostave novčanik dok pakiraju kupljenu robu, može biti dovoljna spretnom lopovu.

Mašta kradljivaca je neiscrpna, prilagodljivi su, smioni i spretni, pa sve češće bez novčanika ostaju i konobari i konobarice, djelatnici raznih ustanova, ali i trgovkinje. Iz policije savjetuju građanima da se više posvete samozaštiti te da i sami porade na promjenama ponašanja i navika.

- U uredskim prostorima predmete stavljajte u svoju ladicu ili ormarić, zaključavajte ih i nosite ključ sa sobom. Bolje trenutni osjećaj nelagode pred kolegama nego sumnjičenje cijelog radnog vijeka. Novčanik i etui s dokumentima držite uvijek uza se, ili bar ključ ladice ili ormarića gdje ste ih pohranili, a dok u garderobi čekate liječnički pregled, ponesite sa sobom vrjednije predmete ili ih odložite na vidljivo mjesto. Nikada ne ostavljajte novac i dokumente bez nadzora, osobito u ugostiteljskim objektima - savjetuju iz policije. S. Lacić

AKO STE OKRADENI, UPOZORITE I DRUGE TE ZAMOLITE ZA POMOĆ

Ako vam se pak dogodi da vas okradu, savjetuju iz osječke policije, pri podnošenju prijave dobro promislite i sjetite se svih pojedinosti koje su prethodile krađi. Razmislite jeste li primijetili sumnjive osobe, upozorite druge na lopova, ali i zamolite druge osobe da vam pomognu. Ukradene kartice odmah poništite. Ako naiđete na žrtvu krađe, pomozite joj i budite na raspolaganju kao svjedok. Zateknete li nekog nepoznatog, obratite mu se riječima “Oprostite, mogu li vam pomoći”, jer je to znak lopovu da je primijećen, što će možda pomoći da odustane od krađe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike