Regija
BICIKLISTIČKA STAZA

Od dvorca Mailath do tvrđave u Šiklošu
Objavljeno 23. listopada, 2017.

DONJI MIHOLJAC

U dvorcu Mailath u Donjem Miholjcu održana je Uvodna konferencija projekta BYPATH - Biciklistička staza koja spaja dvorac Mailath i tvrđavu u Šiklošu. Konferenciji su nazočili predstavinici Šikloša - zamjenik gradonačelnika Janos Mikola, voditeljica ureda za projekte Ibolya Balázsné Kréth, projekt-menadžerica Szilvia Ocs, predstavnica hrvatske nacionalne manjine Timea Bockovac te Zoric Dragoslav, direktor hotela Castello i Thermal Spa Siklos. Otvarajući konferenciju, gradonačelnik Donjeg Miholjca, koji je nositelj projekta, Goran Aladić naglasio je kako će ovaj projekt ponovno potaknuti suradnju između dvaju gradova. Ivana Marić Špoljarić, voditeljica projekta, istaknula je da je glavni cilj povezivanje dvorca Mailath i tvrđave u Šiklošu kako bi se promovirala kulturna baština oba projektna partnera. Projekt će kratkoročno pridonijeti razvoju turizma u prekograničnom području, a dugoročno smanjenju zagađenja zraka, povećat će se sportske aktivnosti stanovništva te će se promicati zdrav način života.

- Projekt BYPATH nužan je za bolju prekograničnu suradnju na području Donjeg Miholjca i Šikloša. Naime, u posljednjih nekoliko godina cikloturizam je sve popularniji te će se izgradnjom biciklističke staze poboljšati sigurnost biciklista, a želimo i bolje povezati stanovništvo u pograničnom području budući da se u sklopu ovog projekta očekuje gradnja više od tri kilometra opremljene biciklističke staze, dvije biciklističke sjenice, pet stalaka za bicikle, dva seta klupa i stolova, solarne lampe i drugo - pojasnila je autorica projekta.

Projekt obuhvaća i obuku triju osoba za bike vodiče, izradu marketinške strategije, održavanje Cyclo Art festivala, rekonstruiranje biciklističke staze između Harkanja i Šikloša i biciklističkog parka u Šiklošu, obilježavanje rute znakovima i informacijskim pločama, osnivanje infotočke, postavljanje odmorišta za bicikliste, izradu mobilne aplikacije, biciklističku konferenciju te razne druge aktivnosti.

Projekt će trajati 16 mjeseci, do 31. prosinca iduće godine, ukupna mu je vrijednost 953.182,59 eura, od čega EU sufinancira 810.205 eura. L. Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike