Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA MIROSLAVA TUĐMANA

Izetbegovićevo inzistiranje na unitarnoj Bosni i Hercegovini itekako utjecalo na rat
Objavljeno 23. listopada, 2017.

- Politika Alije Izetbegovića koji je želio stvoriti BiH kao unitarnu državu s prevlašću Bošnjaka na štetu drugih dvaju konstitutivnih naroda, Hrvata i Srba, uvelike je utjecala na činjenicu da BiH ni danas nije funkcionalna država - istaknuo je Miroslav Tuđman, saborski zastupnik, na predstavljanju svoje knjige „Druga strana rubikona: Politička strategija Alije Izetbegovića“, koja je održana u subotu u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta.

Predstavljanje ove knjige u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade iz Zagreba priredila je županijska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Osim autora, o knjizi su još govorili i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, doc. dr. sc. Ante Nazor, Antonija Huljev s Odjela za kulturologiju osječkog Sveučilišta, dr. sc. Ivan Miškulin s osječkog Medicinskog fakulteta i direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić. Na novinarsko pitanje o razmjerima selefijske ugroze u BiH, o čemu piše u svojoj knjizi, Miroslav Tuđman je podsjetio na najnoviju izjavu člana Predsjedništva te zemlje Bakira Izetbegovića da je njegov otac u nasljeđe ostavio BiH turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu kao i činjenicu da je Alija Izetbegović kada je bio u službenom posjetu Ankari 1991. odbio pohoditi grob oca suvremene sekularističke turske republike Mustafe Kemala Atatürka. Danas, kada se Erdoganova Turska odmiče od sekularizma i snažno inzistira na svom vjerskom i političkom muslimanskom identitetu, dodaje Tuđman, Muslimani odnosno Bošnjaci iz BiH sve se više vežu uz takvu Tursku, dajući toj zemlji prednost čak i u odnosu prema Europi, što svjedoči o kontinuitetu bošnjačke politike još od vremena kada ju je krojio Alija Izetbegović.

- Tuđmanova knjiga izlaže što su bili ciljevi politike Alije Izetbegovića i obrazlaže uzroke hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH te o ovoj problematici govori na znanstveni način - istaknuo je Ante Nazor. Rekao je kako je i sam tijekom trajanja ovog sukoba bio uvjeren, pod utjecajem novinskih napisa, da je za njega najodgovornija hrvatska strana. Tek uvidom u izvorne dokumente, a najvažnije među njima u svojoj knjizi navodi i analizira prof. Tuđman, shvatio je što je bila prava priroda tog sukoba i koliki je u njoj bio udjel politike Alije Izetbegovića koji je nijekao prava Hrvata i Srba kao konstitutivnog naroda namećući ideju o unitarnoj BiH. D. Celing

Najčitanije iz rubrike