Osijek
ISPRED EVANGELIČKE CRKVENE OPĆINE

Otkrivena bista Martinu Lutheru
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Začetnik reformacije Martin Luther dobio je u nedjelju bistu i u Osijeku, svečano otkrivenu ispred zgrade Evangeličke crkvene općine u Jägerovoj ulici. Ondje je nakon nedjeljne mise biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj Branko Berić okupljene vjernike pozvao da zajedno obilježe ovaj važan događaj za njihovu malenu, ali izrazito povezanu vjersku zajednicu.

- Ove godine Evangelička crkva želi slaviti 500. obljetnicu reformacije u ekumenskom ozračju. Stoga podsjećam i na nedavne riječi pape Franje, koji je ukazao na to da se prošlost ne može promijeniti, ali se sjećanje može preobraziti kako bi se vjernici svih religija mogli dodatno povezati i nastaviti živjeti u miru - rekao je biskup Berić.

Otkrivanju biste nazočili su i mladi vjernici, a jedan od njih na saksofonu je odsvirao glazbu iz 144. psalma upravo zato što je, kako je rečeno, i sam Martin Luther volio glazbu.

Inače, ove se godine diljem svijeta obilježava 500 godina reformacije. Amblematski događaj početka reformacije predstavljen je zakucavanjem lista papira s 95 teza o oprostu grijeha, 31. listopada 1517., na vrata crkve u njemačkom Wittenbergu. Ovaj je događaj pokrenuo povijesne promjene u Zapadnoj Crkvi i kršćastvu te je imao dalekosežni utjecaj ne samo u religijskoj i konfesionalnoj, nego i u kulturološkoj, obrazovno-odgojnoj, gospodarskoj i političkoj sferi društvenog i privatnog života u Europi i svijetu, podsjećaju iz Evangeličke crkve - Crkvene općine Osijek. M. Mandić

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike