Osijek
NA BIROU

U rujnu više nezaposlenih zbog povratka sezonaca s mora
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Regionalni je ured Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavio svoj uobičajeni Mjesečni statistički bilten o evidneciji broja nezaposlenih na području županije za mjesec rujan. Očekivano, bilježi se rast nezaposlenosti - krajem rujna evidentirana je 21.861 nezaposlena osoba. To su 264 osobe (ili 1,2 %) više nego prethodnog mjeseca, no i 2930 osoba (11,8 %) manje nego u rujnu 2016. godine. Kao i kolovozu, kada je nakon šest mjeseci zaustavljen trend pada broja nezaposlenih, ovo je izravna posljedica povratka sezonaca s rada na jadranskim turističkim destinacijama te završetka javnih radova.

Tijekom rujna se u evidenciju nezaposlenih prijavila 2591 nova osoba, gotovo tri posto više nego prethodnog mjeseca. Najviše je novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo izravno iz radnog odnosa (1727 osoba ili 66,7%), a najveći je broj osoba s radnim iskustvom došao na evidenciju Zavoda upravo iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (490 osoba ili svaki peti) te javne uprave i obrane - javnih radova (363 osobe).

Na kraju rujna polovica nezaposlenih čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana. Osim što nezaposlene žene čine veći udio u ukupnoj nezaposlenosti, one i duže čekaju na zaposlenje. Polovica je broja nezaposlenih žena čekala na zaposlenje duže od godinu dana. Trajanje nezaposlenosti različito je i s obzirom na razinu završenog obrazovanja. Kratkotrajna nezaposlenost najučestalija je kod osoba sa završenim fakultetom. Svaka je druga visokoobrazovanih osoba čekala na posao do šest mjeseci. U najnepovoljnijem su položaju osobe bez škole (63,6 % dugotrajno nezaposlenih) i sa završenom osnovnom školom (58,3 % dugotrajno nezaposlenih). D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike