Regija
SLAVONSKO BLAGO

Na izložbi u Voćinu više od 250 različitih vrsta gljiva
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Izložbu su organizirali PP Papuk, OŠ Voćin, Općina Voćin i Gljivarsko društvo Našice

VOĆIN - Crna trubača, trbušasta puhara, olovasta rudolista, hrastov turčin, medena puza, baršunasti varganj, lijeponogi varganj, borov varganj, raspucani varganj, crnočehava krovnjača, tikvasta puhara, razorna čehavka, brezina guba, samo su neki u velikom broju od čak više od 250 uzoraka gljiva izloženih na tradicionalnoj izložbi u Voćinu.   
Godine 2004. učitelji voćinske škole Džemal Kurbašić, Vladimir Janečić i Stjepan Filić pokrenuli su akciju skupljanja gljiva i organizirali prvu izložbu u prostorijama Osnovne škole Voćin. Od tada Džemal Kurbašić redovito je sa svojim učenicima svake jeseni organizirao slične aktivnosti, u koje se kasnije uključila Općin Voćin, potom Gljivarsko društvo Našice, a na kraju i Park prirode Papuk. Prošle godine izložba je „prerasla“ školu i održana je u voćinskom Vatrogasnom domu u organizaciji Javne ustanove Park prirode Papuk, Općine Voćin i Osnovne škole Voćin, uz stručnu pomoć Hrvoja Kneževića iz Gljivarskog društva Našice.


Isti organizatori ove su godine pripremili tu tradicionalnu izložbu u voćinskom Hrvatskom domu u petak, 13. listopada. Kao što je uobičajeno na takvim izložbama, svaka vrsta izložena je u približno prirodnom staništu, s karticom na kojoj se nalazi numeracija, naziv gljive na hrvatskom i latinskom jeziku te naznaka je li gljiva jestiva, uvjetno jestiva, otrovna ili smrtno otrovna.
Izložbu je otvorio ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk Alen Jurenac, koji je tom prigodom naglasio kako Voćin sve više postaje turistička destinacija. Tome će značajno pridonijeti skora izgradnja multimedijskog Geo-info centra Parka prirode Papuk i Kuće Panonskog mora, a to je samo dio velikog projekta Parka prirode Papuk pod nazivom Geopriče UNESCO geoparka, ukupne vrijednosti veće od 90 milijuna kuna. 

Sve nazočne pozdravio je zamjenik načelnika Općine Voćin Roko Perić, a o gljivama na prostoru Papuka govorio je prof. Hrvoje Knežević, predsjednik Gljivarskog društva Našice. Po drugi puta izloženo je i nekoliko uzoraka tartufa, što je znak da i na području Papuka ima tih cijenjenih podzemnih gljiva. Među posjetiteljima voćinske izložbe bio je i novi načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske Siniša Knežević sa suradnicima, a na izložbi su bili i dobri poznavatelji gljiva, supružnici iz Japana, koji su 2014. godine kao turisti prvi put posjetili Hrvatsku i slučajno se zatekli i u kontinentalnom dijelu zemlje. Oduševljeni Papukom, vratili su se sljedeće godine i pokazali veliko zanimanje za vrste gljiva na ovom području. Kakav je utisak na goste iz daleke zemlje ostavilo nastojanje ljubitelja gljiva da što originalnije izlože to prirodno bogatstvo pokazuje činjenica da su oni i ove godine posjetili voćinsku izložbu. 
Stalna članica Gljivarskog društva dr. Ivanka Muršić iz Osijeka i za ovu je prigodu pripremila paštetu od gljiva, a posjetitelji su mogli kušati i posebno pripremljeni gljivarski kotlić.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike