Magazin
TJEDNI OSVRT

Istraga ili mazanje očiju?
Objavljeno 14. listopada, 2017.
Hrvatska do danas nije osudila ni jednog velikog tajkuna ili političara. Pa odtud i Todorićeva čestitka na istražnom povjerenstvu

Nakon dugotrajnog natezanja ni oko čega, HDZ i SDP konačno su se složili i izglasali osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. To im je 11. po redu, a trebalo bi pod predsjedanjem bivšeg SDP-ovog ministra pravosuđa Orsata Miljenića, a danas saborskog zastupnika SDP-a istražiti brojne muljaže u slučaju tog koncerna.

Startali su sve nešto preambiciozno, ali svekolika javnost već dobro zna da od te istrage neće biti ništa, kao ni od svih dosadašnjih. Pa i sam je Miljenić već prvoga dana osnivanja istaknuo da će deveteročlani trust umova utvrđivati samo političku odgovornost, a i o toj odgovornosti u hrvatskom slučaju znamo već sve. Ona naprosto ne postoji. Ono što je ključno, njih se neće doticati, a to je kaznena odgovornost, jer na tome “institucije trebaju raditi svoj posao”. Pritom se u prvom redu misli na DORH i policiju. Uostalom, tko će od svih tih visokih sadašnjih i bivših dužnosnika pred povjerenstvom nešto i priznati, jer ako je i znao za počinjenja kaznenih djela u Agrokoru a nije ih prijavio, i sam je počinio kazneno djelo. A većina je dobrim dijelom i znala!

Miljenić bi za prvog svjedoka Ivicu Todorića, ako se odazove pozivu, jer ne mora, budući da zakon ne predviđa nikakve sankcije. Zvat će i Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka ako treba... A zašto ne bi trebalo? Propast Agrokora nije od jučer pa bi, primjerice, i njih dvojica imali što za reći, uostalom i sam Miljenić. Tako i aktualni ministar financija Zdravko Marić kojeg se od stupanja na tu dužnost tereti za sukob interesa. Tereti ga se na svim razinama za pogodovanje Agrokoru, tvrtki iz koje je na ministarsku poziciju i došao. Može li itko zdravog razuma povjerovati da Marić baš ništa nije znao, iako se silno upinje dokazati suprotno. Povjerovat će mu možda i jedino baš istražno povjerenstvo, kao i svim drugima umočenim u tu močvaru, iako se već i pred kamerama vidi da Marić ne govori potpunu istinu. Nervozan je, izluđen pitanjima i sve više gubi kontrolu u odgovorima. A što bi tek bilo na detektoru laži.

Stoga je već sada jasno da je istražno povjerenstvo nepotrebno i štetno, posebice imajući u vidu težinu problema, ali i zbog posrednog utjecaja na neometanu istragu i rad pravosuđa ili time svima zamazati oči jer visokopozicioniranih krivaca sigurno ima. Uostalom ni do dana današnjeg Hrvatska nije osudila ni jednog velikog tajkuna ili političara. Pa i to nešto govori. Kao i Todorićeva čestitka na povjerenstvu za Agrokor i njegovu uspješnost. Sve u svemu i prije nego što je počelo s radom ono je kompromitirano. Naime, nemoguće je ne dokazati krivnju mnogih, jer već je poznato da ni Porezna uprava godinama nije bila u Agrokoru, a što je tek s radom drugih institucija i njihovim bavljenjem koncernom koji je zbog njih i prozvan “državom u državi”.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike