Osijek
OBNOVA KAZALIŠNE ZGRADE

Umjesto krpanja, HNK-u novo ruho
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Zagrebačkom Studiju A povjerena izrada projektne dokumentacije za opsežne građevinske i ine zahvate

Sagrađena 1866. godine, zgrada u Županijskoj ulici, u kojoj od 1907. djeluje HNK, nije obnavljana desetljećima. Zapravo, posljednji je to put učinjeno 1985., a u međuvremenu je, tijekom Domovinskoga rata, i prilično teško stradala. Djelomično joj je vraćen sjaj 1994., ali to je bilo tek krpanje - napominje intendant Božidar Šnajder, koji je ponosno u četvrtak u svečanom foajeu potpisao Ugovor o nabavi usluga za rekonstrukciju zgrade HNK-a u Osijeku, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Kao najpovoljniji ponuditelj u postupku javne nabave, posao vrijedan više od 1,3 milijuna kuna (od ukupne vrijednosti projekta 1,971.000 kn) dobila je tvrtka iz Zagreba, arhitektonski Studio A d.o.o., čiji je direktor Nenad Kondža stavio svoj potpis na ugovor.

Izrada je projektne dokumentacije tek početak vrlo opsežnih i skupih građevinskih i inih zahvata koji predstoje zgradi HNK-a u Osijeku, spomeniku kulture nulte kategorije. Nadaju se aktualni intendant i svi djelatnici da će ih i provesti do kraja jer to neće značiti samo novo ruho pročelju zgrade, nego i potpunu rekostrukciju interijera, tj. nove uvjete rada. Čelni je čovjek uvjeren da će umjetnički rezultati tada biti još i bolji.

- S ljubavlju, ponosom i nježnošću trebamo se odnositi prema ovoj zgradi, koja je samo šest godina nakon obnove namjerno bombardirana, ali ni tada nije prestala s radom. Nikada od tada nije bilo dovoljno novca za obnovu - naglasio je Šnajder, svjestan da im, kada projektna dokumentacija bude gotova, tek predstoji pronalaženje više od pet milijuna eura za obnovu.

Tvrtka s iskustvom upravo u izradi projektne dokumentacije za obnovu spomenika kulture, Studio A d.o.o., stoji iza novog izgleda nekoliko kazališta, od kojih su dva zagrebačka - GDK Gavella i Kazalište lutaka - nedavno obnovljena. Direktor Nenad Kondža sretan je što je upravo njegova tvrtka pobijedila na ovom natječaju, u čijoj je provedbi osječkom HNK-u od velike pomoći bila Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje.

Financijsku, logističku, ali i pomoć u lobiranju obećao im je i jedan od osnivača, Osječko-baranjska županija. Svjestan da je osječko od svih hrvatskih nacionalnih kazališta specifično jer su mu osnivači/financijeri Grad i Županija, a ne dijelom i država, tj. Ministarstvo kulture, župan je Ivan Anušić rekao kako se, ma koliko to bilo, novac za obnovu HNK-a mora i hoće osigurati. To su, napominje, zaslužili i djelatnici teatra, ali i grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Čestitkama se i dobrim željama HNK-u za faze koje mu predstoje pridružio i dogradonačelnik Boris Piližota.

U ime ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, ali i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), potpisivanju je nazočio i obnašatelj dužnosti ravnatelja Tomislav Petric. U Hrvatskoj nema dovoljno nacionalnih sredstava za ovakve obnove, pa institucijama u kulturi i ne preostaje drugo nego nadati se potpori EU-a.

Nakon službenog dijela, Ivana Medić i Robert Adamček uz pratnju su Damira Šenka na glasoviru izveli dva glazbena broja.

Narcisa VEKIĆ
VAŽNA ULOGA KONZERVATORA

Spriječena obvezama, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije nazočila potpisivanju, ali je u njezino ime pismo podrške pročitala Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku. S obzirom na važnost zgrade kao kulturnog dobra, HNK je zaslužio povlačenje novca iz EU fondova, poručila je ministrica, naglasivši kako će biti ključno zadržati vrijednosti zaštićenog kulturnog dobra. Stoga će uloga konzervatora biti iznimno važna u izradi projektne dokumentacije. Ministrica se nada da će se u bliskoj budućnosti susresti u Osijeku s predstavnicima HNK-a, prije početka tzv. faze B, odnosno početka obnove.

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike