Regija
BELIŠĆANSKA UDRUGA PUKS

Pomoć trebaju i obitelji palijativnih bolesnika
Objavljeno 12. listopada, 2017.

BELIŠĆE - Nakon ljetne stanke udruga PUKS - Podrška u kriznim situacijama, ostvarila je nekoliko zanimljivih i zapaženih aktivnosti, otkriva nam Vanesa Šerić, predsjednica udruge. Između ostaloga, početkom listopada članice udruge sudjelovale su na 2. simpoziju palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem pod pokroviteljstvom Opće županijske bolnice Našice i Hrvatske udruge medicinskih sestara. Vanesa Šerić održala je zanimljivo predavanje “Proces žalovanja i podrška obiteljima palijativnih bolesnika”. Istaknula je malo poznatu činjenicu da bolesnici koji se suočavaju sa završetkom života također proživljavaju faze žalovanja i odrađuju zadatke koji mogu opteretiti unutarobiteljske odnose, a i odnose s medicinskim osobljem. Vođeni načelima korisne podrške, medicinski djelatnici mogu unaprijediti vlastitu komunikaciju s palijativnim bolesnikom i omogućiti mu kvalitetniju njegu i skrb uključujući ga u donošenje svakodnevnih odluka. Razumijevajući proces žalovanja, poštujući patnju bolesnika kao duboko ljudsko, ali i religiozno iskustvo koje dovodi do spoznaje smisla života, zdravstveno osoblje može unaprijediti vlastite kompetencije i izbjeći sagorijevanje na poslu, poručuje Vanesa Šerić.

Sudjelovanjem na netom završenom Festivalu bundeva, članice udruge podržale su kreativne aktivnosti srodne udruge “Širimo krila anđela”, jer kreativno izražavanje ne samo da ima zaštitnu ulogu u prevenciji kroničnog žalovanja, nego je “sredstvo” u preživljavanju svakovrsnih životnih kriznih situacija.

Za kraj listopada najavljuju aktivnost u okviru projekta “4P za sretan i ispunjen život” namijenjenu udovicama u mirovini pod nazivom “U spomen na naše voljene”, a nakon toga slijedit će prva godišnja skupština. Projekt sufinanciraju Grad Belišće i Osječko-baranjska županija. L. Aničić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike