Regija
ŽENE IZRAĐUJU MEDICINSKA POMAGALA ZA BEBE

Kraci heklane hobotnice imitiraju pupčanu vrpcu
Objavljeno 9. listopada, 2017.

ŽUPANJA

Po uzoru na Ameriku i brojne europske zemlje, i u Hrvatskoj je ovoga ljeta konačno pokrenuta dobrotvorna akcija izrade hobotnica za nedonoščad - CRO Hobbyce za malene bebice.

Čudesnice

Odobrilo ju je Ministarstvo zdravstva i pozvalo sve bolnice da se uključe. Riječ je o heklanim hobotnicama koje bebicama u inkubatoru pružaju utjehu i potporu, krak ih podsjeća na pupčanu vrpcu i pomaže im prebroditi kritično razdoblje. Naime, dok borave u inkubatorima bebe često čupaju sonde pa ih medicinsko osoblje mora po nekoliko puta mijenjati, što dodatno uznemiruje bebe. A pokazalo se da se beba kada ručicom uhvati krak hobotnice smiri, disanje joj se stabilizira jer osjeća sigurnost kao dok je bila u maminom trbuhu i mnogi ih nazivaju hobotnice čudesnice. Rade po strogim pravilima u interesu zdravlja bebica i ta pravila su jedinstvena u cijelom svijetu. Pravila na hrvatskom napravila je Željka Hojsak iz Varaždina koja je još prije nekoliko godina izrađivala hobotnice za Ameriku i Dansku. Priznaje da je trebalo i vremena i truda da se akcija konačno pokrene i u Hrvatskoj gdje se novotarije inače teško prihvaćaju. Napominje da postoje strogi standardi i higijenski minimum koji moraju zadovoljiti žene koje heklaju.

- Hobotnica nije igračka nego medicinsko pomagalo. Heklaju se pamučnim koncem i bitno je da nakon punjenja hobotnice opseg glave bude 14 - 17 centimetara, dužina tijela 7 - 9 centimetara, a dužina kraka, kada se dobro razvuče, treba biti od 18 do 22 centimetra. Pune se antialergijskim i antiastmatičnim punjenjem. Rupe se ne smiju vidjeti i u tijelo hobotnice ne smije moći ući ni štapić od lizalice. I doista je čudesno, kada ga beba primi i dok joj klizi kroz ručicu krak je kao pulsirajuća pupčana vrpca - pojašnjava Željka.

60 heklačica

S prijateljicom Natašom Gidija u srpnju je pokrenula i FB grupu CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu) gdje se mogu dobiti precizne upute za izradu hobotnica i gdje se povezuju zainteresirane heklerice.

- U grupi nas je 360 iz cijele Hrvatske, a tu je 60-ak žena koje baš znaju heklati i koje su usavršile ovu vrlo zahtjevnu tehniku izrade hobotnice koja dolazi iz Japana. Imamo i jednog muškog člana na što smo jako ponosni - kaže. Heklanju hobotnica mogu se pridružiti sve vrijedne i spretne ruke. Sve izrađene hobotnice dolaze Željki na kontrolu kvalitete koja ih potom distribuira bolnicama. Prije toga se peru i suše u sušilici, pakira se svaka zasebno u vrećicu i šalje u bolnicu na neonatologiju gdje idu u sterilizator. Trenutačno su 74 hobotnice spremne za isporuku. Sve više hrvatskih bolnica priključuje se akciji, među njima su i zagrebački Merkur, Čakovec, Sisak, Knin, Koprivnica, Bjelovar, Virovitica, Vinkovci i Osijek, a u postupku realizacije su i druge bolnice u kojima će hobotnice ranije rođenim bebama pomagati u oporavku i nuditi zagrljaj u prvim danima života.

V.d. voditelja Odjela za pedijatriju Opće županijske bolnice Vinkovci, dr. med. Marija Jurković, spec. pedijatrije i uži specijalist neonatologije, ističe da je vinkovačka bolnica izrazila spremnost pokušati s tom inicijativom.

– Dobili smo službeni upit preko ravnateljstva jesmo li zainteresirani za taj projekt koji se provodi u puno zemalja. Odlučili smo se uključiti i podržati inicijativu žena koje su se jako potrudile sve to pokrenuti i dati poticaj onima koje vrijedno izrađuju hobotnice. Stigle su nam u kolovozu, ali ih do sada nismo imali priliku koristiti jer nismo imali prerano rođenih beba. Uspostavili smo kontakt i hobotnice smo spremni primijeniti - pojašnjava dr. Jurković.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

FB GRUPA

nudi vrlo detaljne upute za izradu

DOLAZE U SERIJAMA

Dr. Jurković napominje da među rođenim bebama u prosjeku bude 5 do 10 posto nedonoščadi. “To nekako ide u serijama. Sada ih već neko duže vrijeme nismo imali, a onda se dogodi pet, šest zaredom ili istovremeno. A nedonoščadi imate u različitim kategorijama, od vrlo malih do onih graničnih, a mi se ne bavimo mlađima od 34 tjedna jer mi smo rodilište 1. razine i to su naše ingerencije”, pojasnila je. Lani je u vinkovačkoj bolnici rođeno 877 beba, a na upit hoće li ta brojka biti dostignuta i u ovoj godini, dr. Jurković je odgovorila: “Mi bismo voljeli, ali nas je strah da možda neće.”

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike