Regija
KAKO NASTAJE PIVO

Svako craft pivo ima svoju priču
Objavljeno 6. listopada, 2017.

Vezani članci

IVAN VORGIĆ - OD HOBIJA DO POSLA

Valens - prvo vinkovačko craft pivo nazvano po caru pivopiji

- Pivo se proizvodi od četiri glavna sastojka - voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac. Proizvodni proces ale piva, koja mi pravimo, traje oko tri tjedna. Prvi dan ide ukomljavanje u kojem se namakanjem u toploj vodi iz ječmenog slada ili nekih drugih žitarica izvlači škrob, nakon toga se ukomina cijedi i prelazi se na kuhanje prilikom kojeg se dodaje hmelj za gorčinu i aromu. Nakon kuhanja, sladovina se hladi i prebacuje u fermentor u koji se dodaje kvasac i počinje fermentacija u kojoj kvasci šećere pretvaraju u alkohol. Nakon primarne fermentacije slijedi odležavanje i punjenje. Osim ovih primarnih sastojaka, mogu se koristiti i mnogi drugi sastojci - razne žitarice, začini, voće, med – objašnjava Vorgić.

Što je dobro craft pivo, pitamo.

- S pivom, kao i sa svom drugom hranom i napicima, ocjena što je dobro, a što nije, vrlo je subjektivna stvar. Industrija nas je kroz godine naučila na jedan određeni okus/miris/aromu piva koja je njima išla u prilog, jer su to sve redom bezlična piva. Njima je bila bitna količina, a sustavno su s vremenom štedjeli na sastojcima i smanjivali kvalitetu. Nema razlike između Ožujskog, Osječkog, ili Heinekena, sve su to ista piva. Craft piva su prema svim ovim parametrima dijametralno drugačija. Velika stvar s craft pivima je to što je svako specifično i drugačije. Mogu biti slična jer su istog stila, ali ni jedan recept nije isti pa ni piva nisu ista. Ista stvar je s vizualnim identitetom piva. Bitno je ime piva, logo, ambalaža i sve ostale stvari kojima mali pivari privlače konzumente i upoznaju ih sa svojom pričom. Glavna pretpostavka je ta da je pivo zdravo, da nema neželjenih okusa (off-flavors) i da odgovara stilu piva koji je naveden na ambalaži, a koliko je dobro ili nije, potražnja će reći svoje - kaže Ivan Vorgić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike