Regija
ŽUPANJA U PLUSU 150 TISUĆA KUNA

Miličević: Cilj nam je naknada svim studentima
Objavljeno 29. rujna, 2017.

ŽUPANJA - Od početka godine sa zaključno 26. rujna Grad Županja je ostvario 22.252.000 kuna prihoda, 22.095.000 rashoda i u prvih devet mjeseci u plusu je oko 150 tisuća kuna.

- Pokazatelji su jako dobri, i u financijskom dijelu Grad Županja funkcionira bez ikakvih problema, što je dobra osnova za planiranje proračuna za sljedeću godinu - zadovoljan je gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević. Od komunalne naknade godišnje se uprihoduje približno 7,5 milijuna kuna i po toj osnovi Grad trenutačno potražuje 1.165.000 kuna. Gradonačelnik podsjeća da je svojedobno donesena nepopularna mjera povećanja komunalne naknade i da Županja ni nakon toga nije najskuplja, u županiji je u sredini, a u Hrvatskoj u donjem dijelu tablice.

- Cilj nam je bio povećati prihod od komunalne naknade. Tu prije svega mislim na pravne osobe koje u ukupnom prihodu sudjeluju s oko 80 posto. Od naših velikih tvrtki tijekom godine ne dobijemo ništa preko sponzorstva za naše aktivnosti i moje promišljanje je bilo da podignemo komunalnu naknadu. Izuzet ću tvrtku Slavonija koja je bila sponzor Šokačkog sijela i nekada se uključi u aktivnosti grada, ostale tvrtke jako teško. Povećali smo naplativost komunalne naknade i time smo zadovoljni - pojašnjava Miličević i napominje da je riječ o strogo namjenskim sredstvima. Što se tiče građana, ističe da je žalosno što su među najvećim neplatišama oni dobrostojeći, i tu je Grad bio prisiljen ići s ovrhama.

Miličević očekuje mnogo od promjene zakona o financiranju lokalne samouprave. Fiskalna decentralizacija u sklopu koje će porez na dohodak u cijelosti ići lokalnim jedinicama, Gradu Županji trebala bi donijeti vrlo pozitivne učinke. A kada se u obzir uzme i skorašnja izmjena Zakona o regionalnom razvoju i promjena indeksa razvijenosti koja bi Županju trebala svrstati u niži rang i osigurati još veće prihode, županjski proračun očekuje višemilijunsko “podebljanje”. A znatna sredstva bila bi usmjerena u društvenu nadogradnju.

- Cilj mi je da svi studenti u Županji dobiju određenu naknadu, putem stipendije ili na neki drugi način. Ono što ću sigurno napraviti, ako se ostvare određene pretpostavke na koje računamo, jest to da ćemo svim studentima dati minimum, a to je 2500 kuna neoporezivo - pojašnjava. Iz gradske uprave pozvali su sve studente da se jave kako bi se utvrdio njihov točan broj i napravile projekcije. I donijele konkretne odluke o tome kako im na najbolji način pomoći, jer cilj je mlade školovane ljude zadržati u Županji i omogućiti im da od svoga rada pristojno žive. Miličević za početak listopada najavljuje raspisivanje natječaja za dodjelu studentskih kredita i stipendija. Iz gradske uprave pozvali su i građane zainteresirane za prekvalifikaciju radi lakšeg zapošljavanja. Do sada se javilo 12 osoba, a ovisno o njihovom broju utvrdit će se postotak u kojem će im Grad sufinancirati troškove. M. Lešić Omerović

Porezom bismo riješili zapuštene objekte

Županjski gradonačelnik mišljenja je da je porez na nekretnine trebao ići. “Napravili smo projekcije i 50 posto građana Županje ostalo bi na istome, 30 posto bi ih dobilo niže iznose od komunalne naknade. Samo 20 posto Županjaca dobilo bi 10-ak posto veće iznose, a riječ je o novim objektima”, ističe. Zaključuje da bi povećanje komunalne naknade kroz porez na nekretnine u Županji bilo zanemarivo, ali primarni cilj je da krene naplata poreza za objekte u gradu koji nisu u funkciji. I da se na taj način prisili vlasnike da nešto poduzmu i da se Županja riješi rugla kao što je nedovršeni objekt u samome središtu grada, iza bivše Županjske banke, koji godinama strši i propada i sve je veća prijetnja sigurnosti građana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike