Osijek
RADIONICA U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Izrađivale secesijske šešire po uzoru na Matildu Hengl
Objavljeno 26. rujna, 2017.

Malo koji Osječanin ne zna tko je bila Matilda Hengl, supruga nekadašnjeg osječkog gradonačelnika Vjekoslava, a da je bila prava modna ikona i predvodnica modnih trendova u Osijeku, u petak smo doznali na radionici izrade secesijskih šešira u GISKO-u, zgradi koja je nekada bila njezin dom.

Radionica naziva “Što bi nosila Matilda Hengl: secesijska ornamentika na modnim detaljima”, organizirana u sklopu ciklusa rujanskih radionica “U prirodi nalazim sve što mi treba”, privukla je velik broj zainteresiranih, kako mlađih tako i starijih žena. Radionicu su vodili Dražen Jerabek, prof., i Melita Nađ, knjižničar-informator.

- Tema je osobnost i modna osviještenost gospođe Matilde Hengl, koja je svojevremeno, u vrijeme secesije, bila prezenter tadašnje mode. Kako nema puno fotomaterijala same gospođe Matilde sa šeširima, na internetu i u knjigama pronašli smo šešire primjere dizajna tog vremena. Sama ideja je da se kreriraju šeširi, doduše u 2D verziji, jer bi za 3D, odnosno za praktične šešire, trebalo puno više vremena i prostora – objašnjava Jerabek, koji i sam voli nositi šešire.

Sudionice su pomno pratile zanimljivo uvodno predavanje Melite Nađ te pogledale kratki film iz edvardijanskog vremena kako bi dobile uvid u modu s početka 20. stoljeća. Potom su izrađivale svoje kreacije gledajući portrete značajnjih žena iz tog vremena, primjerice Marije Jurić Zagorke i Dore Pejačević, prema zadanom uzorku, koristeći se ekološkim materijalima poput recikliranog papira, lišća i sušenog cvijeća, dobro se zabavile i ponešto naučile. Iz godine u godinu svjedoci smo da se moda neprestano mijenja, ali i ponavlja, a da je danas teško reći što je moderno - slaže se i profesor Jerabek.

- Kad pogledamo malo bolje, sve je to retrogradno, uvijek se osvrćemo na nekakav dizajn koji je bio specifičan i koji danas puno naših ljudi opet nosi. Jako je dobro imati osjećaj za sklad. Čim postoji sklad iznutra, on će se pokazati i izvana, a mogućnosti ovakvih radionica i jesu da se kreativni aspekt naših bića oslobodi – poručio je Jerabek. J. Pejaković

Sudionice su pomno pratile zanimljivo uvodno predavanje Melite Nađ te pogledale kratki film iz edvardijanskog vremena

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike