Regija
VJEŽBA HGSS-A U BZENICI

Potražni psi su spas za nestale
Objavljeno 24. rujna, 2017.
Kod Pleternice održana je Državna vježba potrage, a sudjelovalo je 20 licenciranih pasa

U potrazi za nestalom osobom do traga se mnogo brže dolazi uz pomoć za tu svrhu specijalno obučenih, potražnih pasa. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo izlaze na nepregledne i nepristupačne terene u potrazi za nestalim osobama. U tim trenucima pomoć potražnog psa prijeko je potrebna, što se pokazalo u velikom broju potraga u posljednjih nekoliko godina.

Proteklog je vikenda u mjestu Bzenica, nedaleko od grada Pleternice, Požeška stanica Hrvatske gorske službe spašavanja bila domaćin državne vježbe potraga.

- U Bzenicu su stigli potražni timovi iz cijele Hrvatske, iz 25 stanica, s 20-ak licenciranih pasa, s tim da je došlo i nekoliko mladih pasa koji se tek obučavaju za potragu. Vježba je zamišljena na način da smo organizirali pravu potražnu akciju gdje timovi ne znaju kamo ćemo ih uputiti, odnosno, gdje će biti osobe koje ćemo sakriti. Cilj je, naravno, da ih pronađu, a na kraju će se ocijeniti sposobnosti svakog tima. Potražni psi imaju veliku važnost u radu Gorske službe spašavanja, sve ih je više jer su ti psi savršen resurs za potrage i za živim i za mrtvim osobama - izjavio je pročelnik požeške Stanice HGSS-a Josip Kraker.

Domaćini na vježbi nisu imali svog predstavnika, iako imaju jednog potražnog psa čiji je vodič Miroslav Mesić.

- To je belgijska ovčarka Lara stara gotovo pet godina. Obavlja sve aktivnosti koje treba jedan potražni pas, dakle, traga za živim i mrtvim osobama, na vodi, u lavinama..., prošla je potrebne tečajeve i sada ju još čeka polaganje završnog ispita za dobivanje licence. S potražnim psom treba raditi svakodnevne treninge, bar kondicijske - kazao je Mesić.

Ovu akciju obišao je i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, te djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda Požega. Vježbe potražnih pasa u manjem opsegu održavaju se gotovo svakog mjeseca, a Državna smotra organizira se jednom godišnje. Požeška Stanica HGSS-a domaćin je posljednjih pet godina.

AGM Kruna

Psi su savršen resurs za potrage, i za živim i za mrtvim osobama

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike