Regija
FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Orahovački studenti praksu obavljaju u Slatini i Našicama
Objavljeno 23. rujna, 2017.

SLATINA - Privremeni dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Aleksandar Včev, šef općih službi te ustanove Damir Šebo i šef nabave Bojan Popović posjetili su Dom zdravlja u Slatini gdje su ih primili ravnatelj Doma zdravlja VPŽ Igor Fazekaš i njegov zamjenik Ivica Fotez. Razlog je potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji između tih dviju ustanova.

– Dom zdravlja, odnosno ovaj Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije koji je jedan od izvrsnih i koji će biti još bolji, sigurno među vodećima u Hrvatskoj, omogućit će našim studentima najbolju izobrazbu u području fizioterapije i fizikalne medicine i rehabilitacije. Vidjeli smo da je ovdje vrhunska oprema koju rijetki centri imaju, a ravnatelj Fazekaš kaže da su osigurana sredstva, a kreću i građevinski radovi, tako da će tu, uz proširenje bazena, biti zdravstvena usluga na najvišoj europskoj razini - rekao je dekan Včev.

Fakultet s trogodišnjim preddiplomskim studijem fizioterapije lociran je u Orahovici, a praktična nastava izvodi se u Domu zdravlja u Slatini i u Općoj bolnici u Našicama. Od ove godine kreće i dvogodišnji diplomski studij, tako da će studenti završetkom toga petogodišnjeg studija stjecati zvanje magistra fizioterapije. Studij je krenuo s 30 studenata, a poslije pete godine upisa bit će 150 studenata.

Nastavne baze

– Doktori iz našičke bolnice, dr. Fotez i ravnatelj Fazekaš, ujedno su i nastavnici tog fakuleta, tako da će oni zajedno s dr. Šimićem iz Našica i našičkom ekipom sudjelovati u teorijskoj nastavi, a praktičnu nastavu izvodit će, odnosno izvode jer kreće već druga godina, u Slatini i u Našicama. Mogu reći da je studentska anketa pokazala ocjenu “izvrstan” i za Slatinu i za Našice, tako da smo presretni što imamo takve zdravstvene ustanove kao nastavne baze i kadar u tim zdravstvenim ustanovama koji osigurava najbolje rezultate, odnosno studente koji će biti konkurentni na tržištu rada - dodao je.

Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja VPŽ Igora Fazekaša, toj ustanovi vrlo je važna činjenica da je nastavna baza i Medicinskog fakulteta u Osijeku i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, u čijem je sastavu i preddiplomski i diplomski studij fizioterapije organiziran u Orahovici, jer su inače nastavne baze bolnice, a ne domovi zdravlja.

– Već nekoliko godina studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Osijeku dolaze na stručnu praksu u Dom zdravlja VPŽ, a sama činjenica da se i mi možemo predstaviti studentima rezultirala je zapošljavanjem u našem Domu zdravlja određenog broja liječnika nakon završenog fakulteta - naglasio je.

Već sljedećeg tjedna ovogodišnji studenti šeste godine Medicinskog fakulteta u Osijeku dolaze na stručnu praksu.

Novi bazen

– Oni borave u odmaralištu Crvenoga križa u Orahovici, i s našim patronažnim sestrama u našim ordinacijama i ordinacijama koncesionara imaju stručnu praksu. I svi studenti preddiplomskog studija fizioterapije u Orahovici kod nas su pohađali praktičnu nastavu i vrlo su zadovoljni, a i profesori su zadovoljni uvjetima koje mi ovdje, u Slatini, možemo ponuditi. Zato potpisujemo ovaj ugovor o poslovnoj suradnji i s novim Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo. Dom zdravlja je od otvaranja ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Ispostavi u Slatini uložio značajna sredstva u opremanje ordinacije, a prije nekoliko mjeseci kupljen je novi UZV lokomotornog sustava u vrijednosti od 500.000 kuna koji će se, osim navedenih pretraga, moći koristiti i za ostale potrebe pacijenata Doma zdravlja VPŽ. Odobrena su nepovratna sredstva EU fondova za uređenje sedam ambulanti i za kupnju značajne medicinske opreme u ukupnom iznosu 6,4 milijuna kuna. Iz dijela tih sredstava sanirat će se pod u prostorijama za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i nabaviti dio nove medicinske opreme. To će omogućiti još kvalitetnije kompletne fizikalne terapije u Slatini, a bit će i još jedan dodatni poticaj za još bolju suradnju Doma zdravlja i “prvog fakulteta u 21. stoljeću u Slavoniji”, kako je rekao dekan Včev.

– Kad završimo prvu fazu do kraja godine mogu s ponosom reći da će Slatina biti jedan od najboljih centara za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju između Osijeka i Zagreba. Upravo trebaju započeti radovi na gradnji novog bazena kako bismo mogli obavljati hidroterapije, i time ćemo steći uvjete da stanovnici Virovitičko-podravske županije ne moraju odlaziti u toplice, nego će sve moći rješavati u našem Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju - najavio je ravnatelj Fazekaš.Petar Žarković

Stiže i novi rendgen uređaj

Za mjesec dana u Slatinu treba doći novi rendgen uređaj vrijedan 1,5 milijuna kuna (s PDV-om), a u tijeku su pripremne radnje za namještanje toga uređaja. Riječ je o vrhunskom uređaju kakav je kupila Klinička bolnica Osijek prije šest mjeseci. Tijekom prošle godine uložili smo 1,85 milijuna kuna u zamjenu stolarije, a sanirali smo i kompletan sustav grijanja, tako da smo za tri puta smanjili enormne troškove grijanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike