Mozaik
ŽEDNO UHO

Festival u Močvari otvaraju Fujiya & Miyagi 3. studenoga
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Osamnaesto izdanje festivala Žedno uho održat će se u zagrebačkim klubovima Močvara i Tvornica kulture od 3. do 9. studenoga, a nastupima Mark Lanegan Banda i Fleet Foxes pridružit će se britanski electro krautrockeri Fujiya & Miyagi, koji će nastupiti 3. studenoga u Močvari, najavio je organizator festivala.

Crpeći inspiraciju podjednako u njemačkom krautrocku i izvođačima poput Neu!, ili Kraftwerk, kao i u sjajnoj britanskoj elektronskoj sceni devedesetih, u prvom redu grupama poput Stereolab i Broadcast, ali i današnjim klasicima britanske elektronike, kao što su Aphex Twin ili The Orb, Fujiya & Miyagi s djelovanjem počinju u rodnom Brightonu na samom prijelazu u novo tisućljeće. Svoj su album prvijenac objavili 2002. kao duo kojeg su činili osnivači gitarist David Best i klavijaturist Steve Lewis, da bi za potrebe turneje kojom su ga promovirali postavu proširili s bas-gitarom i bubnjevima.

Već sljedećim albumom "Transparent Things" drastično se širi krug njihovih ljubitelja, čemu je dobrim dijelom kumovala bezrezervna podrška utjecajnih medija poput NME-a ili Pitchforka. Kako su svoje umjetničko djelovanje odlučili podrediti svojim privatnim obiteljskim životima, Best i Lewis se umjesto beskonačnih turneja odlučuju za kraće rute od po 3-4 koncerta i tako nekoliko puta godišnje. Time su svjesno žrtvovali vlastiti komercijalni uspjeh, ali su zadržali kultno sljedbeništvo koje su u međuvremenu hranili novim izdanjima, među kojima i zadnjim, šestim po redu albumom kojeg su objavili ove godine i nazvali jednostavno "Fujiya & Miyagi". Fujiya & Miyagi na svoj prvi hrvatski koncert dolaze kao kvartet u kojem uz Davida Besta na gitarama i vokalu te Steve Lewisa za synthovima, nastupaju bubnjar Ed Chivers i basist Ben Adamo. Hina

Fujiya & Miyagi na svoj prvi hrvatski koncert dolaze kao kvartet

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike