Mozaik
"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu
Objavljeno 19. travnja, 2024.
Uoči kinodistribucije hrvatska premijera filma održat će se u kinu Kinoteka, uz gostovanje redatelja i filmske ekipe.
Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF) te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar, "Zbudi me" od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje. Uoči kinodistribucije hrvatska premijera filma održat će se u kinu Kinoteka 22. travnja u 20 sati, uz gostovanje redatelja i filmske ekipe.

Radnja filma "Zbudi me" ("Probudi me") prati Roka, koji se budi u bolnici, gdje je zbog nesretnog događaja završio bez svijesti. Ne sjeća se ni djevojke, ni posla, ni stana u kojem živi. Sve čega se sjeća je rodni grad i dom koji je dijelio s majkom i mlađim bratom. Ubrzo nakon povratka u svoje susjedstvo Rok primjećuje da više nije dobrodošao. Njegova obitelj i znanci drukčije se ponašaju prema njemu. Rok polako uspijeva složiti mozaik sjećanja i shvaća koliko je njegova prošlost bila problematična. No njegov mlađi brat ide istim putem, što navodi junaka filma da prvi put u životu prihvati odgovornost i spriječi da se loša obiteljska povijest ponovi.

Gubitak pamćenja


- Posljednjih godina svijet svjedoči povijesnom revizionizmu – reinterpretaciji povijesti. Mlađe generacije sve više vremena provode na internetu, gdje stječu netočne povijesne činjenice. Čini se da pod tim utjecajima oni stvaraju potpuno drukčiju sliku povijesti od one kakva je nekada bila. Zbog gubitka pamćenja glavni lik mog filma ne sjeća se svoje problematične prošlosti – i, nakon povratka u rodni grad, počinje otkrivati svoje stare "demone". Njegova sudbina je svojevrsna metafora za revizionizam povijesti na Balkanu, ali i u Europi - rekao je redatelj Marko Šantić o svom četvrtom igranom filmu, uratku koji se bavi iskupljenjem i odnosima Slovenaca prema doseljenicima i stanovnicima iz drugih dijelova bivše Jugoslavije.

Marko Šantić filmski je redatelj i scenarist rođen u Hrvatskoj, a živi u Sloveniji. Njegov kratki igrani film "Sretno Nedime" (2006.) dobio je nekoliko međunarodnih nagrada, između ostalih Srce Sarajeva za najbolji kratki film, Tribeca FF Student Visionary Award i EFA nominaciju u kategoriji kratkog filma. Šantićeva prijašnja dugometražna ostvarenja uključuju TV igrani film Zavedi me (2013.) koji je imao međunarodnu premijeru na 29. Varšavskom filmskom festivalu, gdje je dobio posebno priznanje. Film je također bio slovenski kandidat za 87. Oscara za najbolji strani film 2014. Sa Sarom Hribar, koja je jedna od koscenaristica filma "Zbudi me", Šantić je korežirao dugometražni igrani film "Lada Kamenski" (2018.) koji je imao međunarodnu premijeru na Montreal Film Festivalu i sveukupno osvojio 11 nagrada na festivalima diljem svijeta.

Nagrade "Vesna"


"Zbudi me" je Šantićevo četvrto dugometražno igrano ostvarenje. Film je u Portorožu na Festivalu slovenskog filma 2023. osvojio čak pet nagrada "Vesna": za najbolji dugometražni igrani film, za najbolji scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović i Sara Hribar), za najbolju glavnu mušku ulogu (Jure Henigman), za najbolju sporednu mušku ulogu (Jurij Drevenšek) i za najbolju masku (Lija Ivančić).

Film je nastao u produkciji Vertiga (Slovenija) i koprodukciji Jaka produkcije (Hrvatska) i Living picturesa (Srbija), a sufinanciran je sredstvima Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, francuske kolektivne organizacije Sacem i fonda Eurimages.

Danijel Miklić
Autorska i producentska ekipa
Režiju potpisuje Marko Šantić, a koscenaristi su Marko Šantić, Goran Vojnović i Sara Hribar. Uloge tumače Jure Henigman, Živa Selan, Nataša Barbara Gračner, Timon Šturbej, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Blaž Setnikar, Benjamin Krnetić, Andrej Murenc, Jure Ivanušić i Dražen Kühn, a ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije Ivan Zadro, montažer Vladimir Gojun, oblikovatelji zvuka Zoran Maksimović, Julij Zornik i Ognjen Popić, kladatelj Jan Vysocky, kostimografkinja Tina Bonča, scenograf Marco Juratovec i majstorica maske Lija Ivančić. Producenti filma su Danijel Hočevar i Zala Opara, a koproducenti Jure Bušić, Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić.

Možda ste propustili...

“THE KILLER’S GAME”

Dave Bautista u akcijskoj komediji

IZ GLAZBENE RADIONICE TIHOMIRA IVANETIĆA I ROCKOKA

Nova pjesma “I tko je kriv”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U FILMU GLUMI OFICIRA JNA

Armand Assante se priključio snimanju “260 dana”

2

“THE KILLER’S GAME”

Dave Bautista u akcijskoj komediji

3

IZ GLAZBENE RADIONICE TIHOMIRA IVANETIĆA I ROCKOKA

Nova pjesma “I tko je kriv”