Dome slatki dome
KRAJ VEGETACIJSKE SEZONE

Iskoristite lijepe dane za sve ljepši vrt
Objavljeno 21. rujna, 2017.

Vaš će vrt biti sve ljepši kako se bliži kraj vegetacijske sezone. Iskoristite te lijepe dane i uživajte u toplini sunca i ljepoti svog vrta i terase, ali neće vam nedostajati posla poput plijevljenja i nikako ne zaboravite zalijevati vrt.

Primijetite li da je neka biljka potpuno uvenula, sklonite je u hlad, a sa zalijevanjem pričekajte do večeri. Ne zaboravite biljke prihranjivati, a kako bi ostale bujne i pune cvijeta, obavezno uklanjajte ocvale cvjetove, suhe i oštećene listove.

Skraćivanje grmlja

Čim prestane cvatnja, blago pošišajte grmove koji cvatu ljeti, a isto vrijedi i za penjačice. Redovito ih privezujte za predviđene potpornje, a sve suvišne grane uklonite.

Prihranite travnjak, a nakon prihrane, ako nije oblačno i kišovito, obavezno ga zalijte kako bi se gnojivo rastopilo i postalo pristupačno biljci, ali i da spriječite moguće štete, jer sigurno znate da bez dovoljno vode gnojivo može izazvati ožegline na vlatima trave. Naravno, ne zaboravite kositi. Jedino je važno da travu ne odrežete prenisko.

Još uvijek je vrijeme da nastavite razmnožavati trajnice s pomoću vršnih reznica. Ako ste neke reznice stavili na zakorjenjivanje tijekom srpnja, vrijeme je da pogledate je li se koja biljka zakorijenila te da je presadite u posebnu posudu. Ošišajte živicu. Nakon rezidbe trebat će joj još neko vrijeme kako bi se pripremila za prezimljavanje. Prekasna rezidba može prouzročiti propadanje živice tijekom zime.

Vrijeme bogate vegetacije i bujanja pogoduje i brojnim korovima. Stoga je potrebno pristupiti plijevljenju korova ili bar potrgati njegove cvjetove kako bi se spriječilo širenje sjemena i razmnožavanje korova. Tijekom kolovoza u vašem će vrtu hranu potražiti i različite vrste kukaca pa ih treba pronaći i ukloniti nekim od sredstava protiv nametnika.

Pripremite i osušite cvijeće za zimske aranžmane. Ubrane biljke skupite u manje snopove, zavežite i stavite ih da se suše u tamnu prozračnu prostoriju. Obavezno cvjetne glavice okrenite prema dolje. Kada se biljke u cijelosti osuše, možete ih okrenuti da stoje uspravno. Tijekom zime ove vrste možete kombinirati s češerima, osušenim plodovima ruža (šipak), štapićima cimeta u zanimljive, šarene i mirisne aranžmane.

Aromatično bilje

Najpogodniji trenutak za berbu začinskog bilja je kada biljka sadrži najveću količinu aromatičnih ulja. Ovisi o dijelu biljke koji želite ubrati i sačuvati. Većinu biljaka najbolje je ubrati prije cvatnje, dok neke, poput metvice, treba podrezati i čekati drugi rod mladih aromatičnih listova u kasno ljeto. Isto vrijedi i za peršin i celer, koji su najčešći dodaci juhama. Ako su vam potrebni cvjetovi, a ne listovi, uberite ih čim se rascvatu. Najbolje je da berbu obavite za lijepa sunčana vremena, nikako nakon kiše. Listovi za sušenje moraju biti suhi. Listovi mokri od kiše ili rose lako pocrne. Biljke obavezno režite oštrim škarama kako stabljike ne bi bile zgnječene. Ubrane dijelove biljaka možete konzervirati na nekoliko načina. Možete ih sušiti, zalediti ili napraviti aromatiziranu otopinu. Biljke treba sušiti na prozračnom i mračnom mjestu.

Većina biljaka donosi plodove u ljetnim mjesecima. Želite li za iduću godinu imati vlastito sjeme, nadolazeće dane iskoristite za skupljanje sjemena. Ako ste imali biljke koje su F1 hibridi, imajte na umu da potomstvo koje dobijete iz sjemena neće imati svojstva koja ima roditeljska biljka. Skupite sjemenke crnjuše, nevena i kalifornijskog maka. Odrežite sjemene glavice, stavite ih u papirnatu vrećicu na suho mjesto kako bi se sjeme osušilo. Nakon nekoliko dana otvorite vrećice, odvojite sjemenke od biljnih ostataka i ponovno ih stavite u papirnate vrećice, na koje ste napisali naziv biljke. Vrećice sa sjemenom pospremite na suho i hladno mjesto.

I na kraju, važno je, ako idete na odmor, da nađete pouzdane osobe koje će se brinuti o vašem cvijeću i biljkama dok se vi odmarate. Zamolite susjede ili rodbinu, ali obratite pozornost na to da to učinite na vrijeme, da ne bi bilo problema i strke u posljednji tren. J.Kn.

Pripremite i osušite cvijeće za zimske aranžmane

Možda ste propustili...

POSEBNO PROSINAČKO OZRAČJE

Darovi nas zbližavaju i raduju

UKUSNIJE UZ DEKORACIJU

Pravi ugođaj uz toplinu svijeće

SKLADNO UMATANJE PORUKA OSOBI KOJU DARIVATE

Poklon umotan sa srcem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BLAGDANSKO UKRAŠAVANJE

Pretvorite dom u posebno mjesto ugode i obilja

2

MALE IDEJE ZA NAJLJEPŠE DANE

Darove ukrašavamo ljubavlju!

3

PRAVILA POSLOVNOG DARIVANJA

Obavezno priložite čestitku