Osijek
AGENCIJA ZA OBNOVU TVRĐE

Arheolozi u potrazi za najstarijim srednjovjekovnim ulazom u Tvrđu
Objavljeno 20. rujna, 2017.

Arheolozi HAZU-a ovih su dana počeli s potragom za najstarijim srednjovjekovnim ulazom u Tvrđu, odnosno vratima koja su se nalazila na jugoistočnom ulazu u gradske zidine. Upravo je to razlog zbog kojega je ovih dana raskopana tratina ispred Državnog arhiva u Osijeku, a radovi se izvode u sklopu šireg projekta kojega provodi Agencija za obnovu Tvrđe.

- Mnogi nas već pitaju o čemu se ovdje radi i evo, za čitatelje Glasa Slavonije, želim reći kako je riječ o arheološkim istraživanjima koja će biti gotova do kraja godine, te će zemljište opet biti izravnano. Mi smo u potrazi za najstarijim srednjovjekovnim vratima ulaza u Tvrđu, koja su vodila direktno prema Vodenim vratima i izlazu u luku na Dravi. Prošle godine radili smo istraživanja na Donjogradskim, ili Carskim vratima, koja su se nalazila u ravnini Vege, odnosno na kraju bata. Ta su nam istraživanja trebala za idejno rješenje uređenja toga dijela Tvrđe, odnosno za uređenje prostora od Carskih vrata do dravskog cestovnog mosta - objašnjava Željko Andraši, ravnatelj Agencije za obnovu Tvrđe.

Naime, Agencija za obnovu Tvrđe krenula je s uređenjem vanjskih zidina bastiona još prije nekoliko godina, a zamisao je da se uredi vanjski obod u obliku polukruga od Sjevernog bastiona i Vodenih vrata do prostora na kojem se sada kopa.

- Ovo su pripremni radovi za idejni projekt. Arheološki radovi stajat će nas oko 100.000 kuna. Recimo kako su oni pronašli Carska vrata pri posljednjem iskapanju i ona su privremeno ponovno zatrpana kako se ne bi oštećivala, ali mi imamo idejno rješenje i ona će biti prezentirana javnosti. Ovdje nismo sigurni da ćemo pronaći najstarija južna vrata, ali ako ih nađemo također čemo ih probati uklopiti u idejno rješenje. Sada idemo s pretpostavkom da su tu, a sve će biti dokumentirano te također prezentirano javnosti - objasnio je Andraši.

Nefreteta Z. EBERHARD
POSTOJALA ČETIRI ULAZA U TVRĐU

Recimo kako su postajala četiri ulaza u Tvrđu, a riječ je o Vodenim vratima, Carskim vratima, južnim vratima, koja se sada traže, dok su sa zapada ulaz otvarala tzv. Valpovačka vrata.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike