Osijek
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET

Projekt gradnje prototipa niskoenergetske sušare
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek jučer se razgovaralo o proizvođačima uvijek zanimljivoj temi - primjeni tehnologija koje dovode do znatnih ušteda u proizvodnom procesu.

Riječ je o uvodnoj konferenciji projekta “Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare”.

Nazočne su na tom fakultetu pozdravili i zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota, Jožef Viszmeg, ing. el., vlasnik i predsjednik Uprave Crasa d.o.o., te prof. dr. sc. Drago Šubarić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Voditeljica projekta Kristina Jovanović navodi kako je riječ o projektu koji se bavi ulaganjem u IRI i povećanje konkurentnosti tvrtke Cras d.o.o. uz pomoć partnera na projektu, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, razvojem prototipa niskoenergetske kondenzacijske sušare.

- U okviru projekta planirano je opremanje laboratorija za istraživanje i razvoj te izrada prototipa niskoenergetske sušare, koja će se nakon završetka projekta komercijalizirati, odnosno ponuditi tržištu. Sušara će imati primjenu u minimalno dva sektora - sektoru hotelijerstva (sušionice rublja) te u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji za sušenje voća, povrća i bilja. Ukupna vrijednost projekta je 1,499.715,99 kuna, a od toga će se 1,038.814,37 kuna financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Razdoblje provedbe projekta je od 1. srpnja 2017. do 30. lipnja 2019. - navodi Kristina Jovanović, mag. oec. iz Crasa d.o.o. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike