Osijek
NA SKUP O “2/3 IGRALIŠTA” DOŠLA SAMO DVOJICA DJEČAKA

Koliko je, zapravo, ušteđeno na parcijalnom asfaltiranju?
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Iako je dio stanovnika Sjenjaka izrazilo nezadovoljstvo zbog asfaltiranja samo dvije trećine jednog od košarkaških igrališta u tom naselju, čini se da će taj prostor za rekeraciju ipak ostati u stanju u kojem je sada. Naime, na javni skup koji je za četvrtak poslijepodne sazvao Ivan Karalić, predsjednik Vijeća GČ Novi grad, a na kojem su se stanovnici trebali izjasniti jesu li za to da se naknadno asfaltira i neasfaltirana trećina igrališta, odazvala su se samo dvojica 12-godišnjaka.

Karalić to, prema onome što je napisao na Facebooku, smatra odobravanjem odluke o parcijalnom asfaltiranju košarkaškog igrališta. Iako se čini da su ljudi ravnodušni ili se, jednostavno, ne žele petljati u tu priču, komentari na Facebooku pokazuju kako ima i onih koji podržavaju takvu odluku nazivajući ju primjerom kako se može uštedjeti i onih koji ju nazivaju “totalnim ludilom”.

“Što se ovog igrališta tiče, izgleda stvarno koma, a i razlika je u asfaltu. I dalje je na jednoj strani (bez novog asfalta) sklisko, a na drugoj, novoasfaltiranoj nije, dakle – ne valja. Nisam za polovična rješenja, bolje jedno, ali kvalitetno igralište, a ovo kažem kao majka košarkaša. Vidi se razlika u asfaltu i ružno djeluje na prvi pogled”, komentirala je jedna stanovnica Sjenjaka.

- Na javni skup došla su samo dvojica 12-godišnjaka i prenijela mišljenje starijih košarkaša te rekla da je prostor potpuno funkcionalan, ali i da bi voljeli da je cijelo igralište jednako, s čime se slažem u estetskom smislu. Kažu da im je podloga za košarku sasvim u redu, ali im nedostaju novi koševi i ploče, za što je već poslan dopis Gradu i Športskim objektima - poručio je Karalić.

Dodaje da su nakon objave teksta o ovom igralištu u Glasu Slavonije počeli negativni komentari na njegov račun, no tvrdi da se nije znalo stvarno stanje. Naime, prema njegovim riječima, podloga je potpuno ravna s obiju strana, i to bez ruba, te nema neravnine ispred klupe. Kad bi se sve to presvuklo novim asfaltom, tvrdi Karalić, potrošilo bi se dodatnih 42.000 kuna, uz već potrošenih 67.000, koliki je, prema njegovim riječima, do sada utrošeni iznos.

Kako su nam se ti iznosi učinili previsokima, zamolili smo par tvrtki za izračun njihove cijene asfaltiranja trećine igrališta, pod uvjetom da je riječ o standardnim radovima. Prema onome što su nam rekli u Cestingu, čini se da je cijena mogla biti puno niža. Naime, računajući da je igralište standardnih dimenzija, 28 x 15 metara, odnosno 420 četvornih metara, lako je izračunati da na trećinu neasfaltiranog dijela igrališta otpada 140 četvornih metara. Prema riječima direktora Cestinga Marka Bagarića, asfaltiranje navedene kvadrature stajalo bi oko 18.750 kuna.

- Pod pretpostavkom da je betonska podloga uredna i da je dovoljno četiri centimetra asfalt-betona frakcije AB 8, s pripremnim radovima, čišćenjem i prskanjem bitumenskom emulzijom, potrebno je 14 tona asfalta. Nabava, dovoz i ugradnja navedene asfaltne mase bila bi oko 15 tisuća kuna plus PDV - rekao je Bagarić. Sličnu su nam cijenu naveli u još jednom građevinskom poduzeću koje smo kontaktirali. M. Mihelić

UMJESTO ZA TREĆINU IGRALIŠTA, 42.000 KUNA ZA NOGOSTUP

Novac koji bi bio utrošen za presvlačenje novim asfaltom trećine košarkaškog igrališta bit će upotrijebljen u drugu svrhu.

- S ušteđenim ćemo novcem urediti nešto drugo. Konkretno, bit će to oko 100 četvornih metara novog nogostupa ispred zgrade na Sjenjaku u kojoj živi osoba s invaliditetom - kaže Karalić.

Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike