Regija
PRORAČUN OPĆINE FERIČANCI SMANJEN ZA MILIJUN KUNA

Više novca za kanalizaciju, cestu u zoni i parkiralište
Objavljeno 16. rujna, 2017.

FERIČANCI

Vijećnici feričanačkog Općinskog vijeća na posljednjoj su sjednici jednoglasno prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, iz kojeg je vidljivo da su prihodi ostvareni u iznosu od 2,871.489 kuna ili 28,3 posto u odnosu prema planiranom, a rashodi u iznosu od 2,735.868 kuna ili 26,6 posto u odnosu prema planu. Usvojen je i rebalans proračuna, koji je smanjen za ukupno 1,030.000 kuna te sada iznosi 9,250.000 kuna. Radi se o smanjenju od 10 posto u odnosu prema usvojenom proračunu. Kao razlog rebalansa stručna suradnica za proračun i financije Jasno Dado navela je potrebu uravnoteženja prihoda i rashoda u vezi s ostvarenjem prihoda i procjenom ostvarenja do kraja, nastankom novih obveza za općinski proračun te zbog potrebe preraspodjele pojedinih proračunskih rashoda.

Povećani su porezi i prirezi na dohodak za 400.000 kuna te novac iz županijskog proračuna. Kako nije bilo natječaja za izgradnju javne rasvjete, izbrisana je stavka tekuće pomoći iz državnog proračuna od 1,4 milijuna kuna. Izbrisana su i planirana sredstva za projekt biološkog pročišćivača otpadnih voda od 460.000 kuna, projekt Gastroute od 170.00 kuna i projekt inovativne javne rasvjete od 50.000 kuna, kao i planirana izdvajanja za gradnju ograde na groblju od 100.000 kuna, trafostanice u poslovnoj zoni od 250.000 kuna te komunalne zgrade od 100.000 kuna. Smanjena su sredstva za proslavu Dana općine, javnobilježničke ovjere, usluge banaka, ali i za dogradnju doma u Feričancima.

- Kod rashodne strane povećali smo sredstva za izgradnju parkirališta kod groblja, dječjeg igrališta i ceste u poslovnoj zoni. Ujedno, podignute su i stavke stipendije studentima i pomoći obiteljima. Povećana su i sredstva udrugama u kulturi i sportu. Najveće povećanje, od 400.000 kuna, odnosi se na donaciju Našičkom vodovodu za gradnju kanalizacije – objasnila je Jasno Dado.

- Potrebno je naglasiti da smo ovim rebalansom iznivelirali prihode i rashode kako bi se osigurala tekuća likvidnost Općine u sljedećim mjesecima – zaključio je načelnik Općine Marko Knežević. Snježana Fridl

Novac za đake

Rebalansom proračuna, između ostalog, Općina je osigurala novac za udžbenike za osnovce te za stanovanje srednjoškolaca, ali i za sufinanciranje njihova prijevoza.

Najčitanije iz rubrike