Osijek
DRUGI REBALANS PRORAČUNA

Na dobitku sportaši, škole, vrtići, kazališta, vatrogasci...
Objavljeno 14. rujna, 2017.
Još pola milijuna kuna za obnovu pročelja

Za iduću je srijedu sazvana treća sjednica Gradskoga vijeća Osijeka, na čijem će se dnevnom redu naći i prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Osijeka za 2017. godinu. Drugi je to ovogodišnji rebalans, prvi je bio u veljači, kada su korigirani prihodi zbog konačnog rješenja imovinsko-pravnih odnosa vezano uz objekt Eurodoma.

No, i ovaj je drugi rebalans, pojašnjava David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu, tehničke prirode.

- Prije svega u proračun treba uvrstiti u međuvremenu odobrene projekte koji se sufinanciraju iz EU fondova i iskazati ih i na prihodovnoj i rashodovnoj strani. S druge strane, ostvarene su i određene uštede na rashodovnoj strani, a i u dijelu izvornih prihoda ostvarili smo bolje punjenje proračuna - pojašnjava Krmpotić.

Tako, primjerice, navodi kako će se za približno milijun kuna ostvariti bolji rezultat u dijelu prihoda poreza od prometa na nekretnine, te 1,3 milijuna kuna više od planiranog u ostvarenju komunalne naknade.

Kada su ostvarene uštede u pitanju, tu su prije svega neutrošena sredstva za borbu protiv komaraca, što je iznos od 2,7 milijuna kuna. Sav taj novostvoreni “višak” valja odmah i preraspodijeliti.

Na dobitku će biti upravni odjeli za gospodarstvo te za socijalu i zdravstvo, ali ponajprije Upravni odjel za društvene djelatnosti. Primjerice, više od 750 tisuća kuna osigurava se za potrebe prijevoza na natjecanje mlađih kategorija sportskih klubova, potom se osigurava dodatnih 200 tisuća za energetsku obnovu osnovnih škola, 100 tisuća namijenjeno je za realizaciju produženog boravka u osnovnim školama, jednako toliko za rad s djecom s posebnim potrebama (ADHD). Za projekt nabave mikroračunala izdvojit će se 140 tisuća kuna. Također, dodatna se sredstva osiguravaju za poslovanje ustanove Dječji vrtić Osijek (350 tisuća kn) te Hrvatskog narodnog kazališta (200.000 kn) i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića (200.000 kn).

- Iznosom od pola milijuna kuna nastavljamo projekt obnove pročelja povijesnih zgrada, izdvojit ćemo još nešto novca za povećanje opće sigurnosti u prometu, te za odražavanje javnih zelenih površina, a dodatnih ćemo 700 tisuća kuna preusmjeriti vatrogasnoj zajednici - pojašnjava Krmpotić.

U vođenju gradskih financija Krmpotić, a prije svega gradonačelnik Ivan Vrkić, i dalje vode politiku tako da se i u ovoj godini ostvari proračunski višak kako bi se u cijelosti anulirao kumulirani manjak iz prošlih godina.

- S takvim postavkama krećemo u izradu proračuna za 2018. godinu, čiji će se prijedlog pred vijećnicima naći krajem listopada ili početkom studenoga - zaključuje Krmpotić.

Dario KUŠTRO
ŠPORTSKIM OBJEKTIMA POLA MILijuna kuna

Rebalansom proračuna, uz već planiranih milijun, osigurat će se i dodatnih 300 tisuća kuna za gradski program poticanja poduzetništva. Proračunska subvencija namijenjena trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada iznosi 750 tisuća kuna, s tim da će se većina, odnosno 500 tisuća, preusmjeriti Športskim objektima.

10

milijuna kuna bit će ovim rebalansom povećan proračun Grada Osijeka za 2017. godinu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike