Regija
DANI SLAVONSKE ŠUME - NATJECANJE SJEKAČA

Najbolji sjekači su Davor Ivanković i Siniša Varga
Objavljeno 11. rujna, 2017.

NAŠICE - Jučerašnjom prezentacijom rada sportskih klubova i udruga našičkoga kraja završena je najveća našička gospodarska, turistička, kulturna i sportsko-rekreativna manifestacija, 17. festival Dani slavonske šume.

16 uprava

Četiri dana Našice su u punom sjaju proslavljale bogatstvo hrvatskih šuma - brojnim festivalskim događajima koje su i ove godine izvrsno pripremili i organizirali Grad Našice, Hrvatske šume - Uprava šuma Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Turistička zajednica Grada Našica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Subota je bila glavni, ujedno najatraktivniji i najposjećeniji, festivalski dan, a uza sajamske priredbe, natjecanja, prezentaciju rada našičkih udruga te kulturno-zabavni program, održano je državno natjecanje šumarskih radnika sjekača.

Na državnom natjecanju Hrvatskih šuma, koje je prvi put održano u Našicama, sudjelovali su pojedinci i ekipe iz svih 16 uprava šuma-podružnica te gostujući šumari iz Slovenije i Mađarske, ukupno 62 natjecatelja. U dojmljivom natjecanju šumarski radnici morali su pokazati brzinu, spretnost i preciznost u okretanju vodilice, kombiniranom prerezu, točnom prerezu na podlozi, podsijecanju (zasjeku) i definitivnom prerezu stabla te kresanju grana. Ekipno, najbolja je Uprava šuma - podružnica Zagreb, druga je ekipa iz vinkovačke, a treća iz bjelovarske podružnice. Pojedinačno, prvo mjesto pripalo je Davoru Ivankoviću iz UŠ Zagreb, drugo Siniši Vargi također iz UŠ Zagreb, a treće Anti Zadru iz UŠ Vinkovci. Pobjednici natjecanja imat će čast zastupati Hrvatsku dogodine na Svjetskom prvenstvu u Norveškoj.

- U Šumariji Lipovljani radim jedanaest godina i prije nekoliko sam se godina uključio u natjecanje. Najdraža disciplina mi je kresanje grana, jer u toj disciplini adrenalin najviše poraste. Biti ponovno najbolji i obraniti naslov državnog prvaka meni puno znači. Za zlato treba odricanja, priprema, ali mora biti i malo sreće - rekao nam je Davor Ivanković.

Vrhunska promocija

Nagrade najboljim ekipama i pojedincima uručili su direktor Sektora za šumarstvo Krešimir Žagar, član Uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, koji je uputio prigodne riječi zahvale Našičanima.

- U ovom prekrasnom gradu učinjena je vrhunska promocija hrvatskog šumarstva. Zahvalni smo šumarima u Našicama što su nam omogućili da se uključimo u ovu našičku manifestaciju i promoviramo šumarstvo, struku i tvrtku, ali i naš cilj – rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Naglasio je da su misija i ciljevi Hrvatskih šuma što bolje i kvalitetnije gospodariti povjerenim resursom, državnim šumama i šumskim zemljištem.

Dodjeljivanjem domaćinstva bio je zadovoljan i voditelj Uprave šuma Našice Vlado Keglević, koji je rekao kako je ovo veliko priznanje našičkim šumarima.

- Biti domaćin najboljih hrvatskih šumara nije mala stvar. To znači da je prepoznata dugogodišnja tradicija u djelatnosti šumarstva na području Uprave šuma Našice i aktualni trenutak, da smo sposobni organizirati ne samo natjecanje slavonskih šumara nego i hrvatskog šumarstva – rekao je Keglević.

Proteklih godina u Našicama se u okviru festivala Dani slavonske šume održavalo natjecanje pojedinaca i ekipa iz pet slavonskih uprava šuma - Nove Gradiške, Požege, Osijeka, Vinkovaca i Našica. No ove su godine Našičani i njihovi gosti imali priliku svjedočiti vještinama najboljih hrvatskih šumarskih radnika, koji su došli s prednatjecanja koja svaka od 16 uprava šuma organizira između svojih šumarija.

A zanimljivo natjecanje pratili su i brojni uzvanici, među kojima su bili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, župan Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, saborski zastupnici Anu Marija Petin i Domagoj Mikulić te drugi ugledni gosti. Održan je i sajam obrtnika, sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije te festival nacionalnih manjina. Održano je i međunarodno natjecanje lovačkih udruga u kuhanju čobanca, nezaobilazna šaranijada te vatrogasno natjecanje, kao i ono u starim sportovima. Šarenilu i živahnosti pridonijeli su i štandovi brojnih udruga i OPG-ova koji su prezentirali svoje aktivnosti, proizvode i usluge.

Snježana FRIDL
JAKUPČIĆ: PONOSNI SMO

“Potrebno je zadovoljiti želje, potrebe i očekivanja svih zainteresiranih strana, države kao vlasnika, kupaca drvoprerađivača koji su veliki izvoznici, dobavljača, 7500 naših zaposlenih, lokalne samouprave i javnosti. Ova manifestacija svakako pomaže u tome i ponosni smo na državno natjecanje šumarskih radnika sjekača”, istaknuo je Krunoslav Jakupčić.

Središte hrvatskog šumarstva

Na kraju manifestacije direktor Sektora za šumarstvo i predsjednik Organizacijskog odbora Krešimir Žagar iskazao je veliko zadovoljstvo i zahvalio svima koji su pridonijeli da državno natjecanje u Našicama bude uspješno. Kao bivši gradonačelnik i sadašnji dogradonačelnik Našica, Krešimir Žagar osobito je zadovoljan što je UŠ Našice pripala čast da bude domaćin natjecanja. “U Hrvatskoj je 16 uprava šuma, a našička podružnica treća je po veličini godišnjeg etata, odnosno količini drvne mase koju je na godinu dopušteno iskorištavati u gospodarske svrhe, ali i po tradiciji načina gospodarenja. Našice održavanjem festivala njeguju bogatu tradiciju slavljenja bogatstva slavonske šume, a sada su prvi put bile središte hrvatskog šumarstva i državnog natjecanja”, rekao je Žagar.

Možda ste propustili...

NA 7. OTVORENOM PRVENSTVU SLAVONIJE U RAKETNOM MODELARSTVU

Đakovčani ekipno i pojedinačno treći

Najčitanije iz rubrike