Osijek
RAZVALJENA IZ TEMELJA

Vandalizam u “Dolinama”: Ukrali pametnu klupu!
Objavljeno 9. rujna, 2017.
Od pametne su klupe na Vijencu Ivana Meštrovića ostale samo betonske ploče na koje je bila pričvršćena

Vezani članci

EPILOG PRIČE O KRAĐI PAMETNE KLUPE NA VIJENCU IVANA MEŠTROVIĆA

Policija ih uhvatila kada su pokušali vratiti ukradenu klupu koju su noć prije ukrali

Tek godinu dana stara solarna pametna klupa u “Dolinama” na Vijencu Ivana Meštrovića netragom je nestala tijekom noći s četvrtka na petak. Razvaljena iz temelja, iza nje su ostale, na brdašcu nedaleko od parkinga, samo dvije ploče u koje je bila “zatiplana”.

Na mjestu događaja zatekli smo policajce koji su čekali očevidnu ekipu osječkog MUP-a, a Zoran Batnožić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa, kaže nam kako je klupa jedva izdržala godinu dana, koliko je prošlo otkad su na tom mjestu Suncu svečano izložili njezine solarne ćelije.

Dok smo čekali policijski očevid, posavjetovali smo se s “VBK-ovom forenzičkom ekipom” koja, družeći se, vrijeme često provodi na susjednim klupama, ispod kestena.

“Pa ti si isto s Vijenca, znaš Atilu koji cuga?” pita me Damir Zeljko i nastavlja: “Ja mu tu jutros, oko 8.15, na drvenoj klupi, k'o po običaju, doviknem: 'Di si, Atila?' i vamo-tamo, uz još koju riječ, pogledam dolje i vidim ove dvije kocke. I sad, pogledam preko automatski, 'zuuuk' i vidim - nema pametne klupe. Mislim, ne treba ona meni, ja ni nemam takav telefon, al' žao mi je, djeca su je jako koristila. O'mah smo predsjednika kontaktirali”, prepričava nam Zeljko svoje dojmove.

Vjekoslav Jelavić kaže kako tamo “vise” stalno i prisjeća se kako su prije spornog događaja bili te večeri, u četvrtak, oko 19 sati, neki i do 20.30 sati ondje, i klupa je još bila tamo. Upravo da priupitamo što o svemu misli Nevenko Ilić, ekipa nam u šali uglas govori: “Nemoj njega ništa pitati. Jutros je, prije prozivke kod klupa, šetao pudla Čupka oko 6.15 i ništa nije primijetio. Možda tada još nije krmeljice otr'o.”

A vijest se proširila u petak ujutro kao “Radio Milevom”, a Nevenko se počeo opravdavati kako ga je jedan od prijatelja ujutro oko pola osam zvao. “Ja na pijaci, a on mi telefonom kaže: 'Netko nam odn'o klupu.' Pa rek'o - ja to nisam ni vidio. Inače, ja sam tu u prizemlju, prekoputa, i sve snajpam s prozora”, kaže Nevenko, ali se odmah, doduše uz mali osmijeh, ipak zacrvenio na dometnutu primjedbu prijatelja Zlatka Sauera da on šeta s ćukom samo zato da gleda susjede koje po istom poslu hode obližnjim puteljcima. “Šalimo se, mi smo uvijek takvi, volimo se družiti ovdje i ima nas još takvih veseljaka. Pa tako sam i ja sinoć veseo izišao iz taksija nakon večeri u pivskom šatoru i samo dobauljao do stana, ništa nisam gledao okolo”, šali se Sauer.

Šalu na stranu, Zoran Batnožić, predsjednik Vijeća GČ Tvrđa, ističe kako je pametna klupa s montažom stajala 25.000 kuna. “Dečki koji su je postavljali kažu mi da je ona jedina u Hrvatskoj koja nije pošarana i oštećena. Čista je, valjda je zato i bila metom”, kaže Batnožić. Dodaje kako će morati postaviti novu, ali i montirati nadzornu kameru. No, pričekajmo rezultate policijskog očevida.

Darko PEJIĆ

Ivan Vrkić gradonačelnik Osijeka

OBRANIMO ZAJEDNO NAŠ OSIJEK!

Gradonačelnik Ivan Vrkić oglasio se na Facebooku, ne skrivajući da je ljutit. “Vandalsko je ponašanje poprimilo potpuno novu razinu. Kamere nisu rješenje. Snimke vandalskih činova dostavljali smo policiji koja nam je povratno javljala kako ništa ne može učiniti. Uz dužno poštovanje, ako počiniteljima nije jasno snimljeno lice (što vjerujem da nije za očekivati jer se maskiraju), ne prihvaćam policijsko obrazloženje da nemaju metode otkrivanja počinitelja. Iskreno, ne želim niti vjerovati u to jer ako je istina, onda ta ista policija koja zakon iznimno revno provodi, primjerice, na biciklistima očigledno ne može učiniti ono najbitnije - zaštititi grad i njegove građane. Pozivam sve vas da zajedno obranimo naš Osijek. Ovakvo je ponašanje, jednostavno, postalo nepodnošljivo i mučno je gledati da manjina vrši teror nad ljudima koji vole svoj grad. Dosta je!” odrješit je Vrkić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike