Novosti
VATRENA STIHIJA NA JUGU

Požare u Dalmaciji gase
i vatrogasci iz Slavonije
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.
Vatrogasne postrojbe iz Osijeka i Virovitice, osim ljudstva, poslale su i vozila

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u utorak ujutro rekao je kako je zbog požara na jugu zemlje izdana uzbuna za sve vatrogasne snage u Republici Hrvatskoj, a među 283 vatrogasca iz 15 županija u gašenje se uključilo i njih 26 iz Osječko-baranjske te 19 vatrogasaca iz Virovitičko-podravske županije.

Svi oni otišli su na benkovačko područje, a kako doznajemo od Pere Čemana, zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, odmah nakon dolaska krenuli su braniti selo Popovići.

- S područja naše županije otišla su po tri djelatnika iz DVD-a Gornji grad i Donji grad i iz ta oba društva krenula je i po jedna autocisterna. DVD Retfala poslao je dva vatrogasca, koliko ih je otišlo i iz JPVP-a Našice. Ne znam točan pojedinačan broj vatrogasaca iz Branjinog Vrha, Đakova i Kneževih Vinograda, no naših je ukupno 26 - pojasnio je Čeman, dodajući da nitko od interventnih, obučenih vatrogasaca ovaj put nije otišao gasiti požar u Dalmaciju. Naglašava kako je glavnom zapovjedniku rekao da će rado surađivati i poslati potreban broj vatrogasaca, no čim se akcija odradi, očekuje povratak u Osijek.

- Nisam pristao na planirane dislokacije jer onda u jednom trenutku mogu ostati bez desetak ljudi, a mi imamo obvezu čuvati područje grada Osijeka. Ako treba, sve ću ljude povući s godišnjih odmora i osobno ću s njima otići kamo je potrebno, ali nakon akcije vraćamo se natrag - poručio je Čeman, dodajući da su osječki vatrogasci, osim na požarima u Osijeku i okolici, angažirani i tijekom nogometnih utakmica, izvanrednih intervencija i u drugim situacijama te trebaju biti na raspolaganju u svom matičnom gradu.

Put Zadarske županije i Benkovca krenuli su i vatrogasci iz Gradine, Lukača, Sopja, Orahovice, Čačinaca, Pitomače, Špišić Bukovice i Slatine, ukupno njih 19, i to s četiri vozila - cisternom od 10.000 litara JVP Slatina, navalnim vozilom DAF, kapaciteta 1500 litara DVD-a Voćin te dva kombija DVD-a Gradina i Slatina. Voditelj ove vatrogasne ekspedicije je Tomislav Uher iz JVP-a Slatina.

- Nije bilo nimalo dvojbe, kad je stigao poziv, odmah sam se odazvao. Svi zajedno želimo pomoći kolegama u priobalju koliko god možemo - rekao je prije polaska dozapovjednik DVD-a Orahovica Darko Šramek, jedan od dvojice orahovačkih vatrogasaca koji su otputovali u Dalmaciju.

Marija MIHELIĆ/Vladimir GRGURIĆ
Valpovački vatrogasci odazvali SE pozivU iz Kaštel Starog

Nije ovo prvi put ove sezone da su vatrogasci s područja Osječko-baranjske županije gasili požare u Dalmaciji. Sredinom srpnja četvorica pripadnika DVD-a Valpovo krenula su kombijem put Kaštel Staroga kako bi pomogli svojim kolegama koji su bili angažirani na gašenju požara diljem obale. Četvorica vatrogasaca osposobljena su djelovati u svakoj kriznoj situaciji, pa je tako bilo i taj put.

ODŠTETA ZBOG POŽARA

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je poljoprivrednike da se jave na natječaj iz Programa ruralnog razvoja, vrijedan 150 milijuna kuna, radi obnove poljoprivrednog potencijala koji je stradao u požaru EU novcem. Zbog šteta uzrokovanih požarima, koji još uvijek uzrokuju velike materijalne gubitke i na poljoprivrednim površinama, Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo je podmjeru 5.2 Programa ruralnog razvoja – za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, navodi se u priopćenju Ministarstva. Natječaj je objavljen 4. kolovoza, a poljoprivrednici zahtjev za dodjelu novca mogu podnijeti od 2. listopada do 1. prosinca. H

Najčitanije iz rubrike