Novosti
DRAMATIČNI POŽARI NA JADRANU

Zbog vatre “dignute rampe” na
autocesti, svi kanaderi u zraku
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.

Zbog velikog broja požara uz autocestu Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. u ponedjeljak su donijele odluku o “dizanju rampi”, odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine, na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II.

“U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a s ciljem zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika te bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. donijele su odluku o 'dizanju rampi', odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine, na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II. Ističemo da naši korisnici zbog otvorenih požara uz autocestu nisu ugroženi, ali zbog vremenskih uvjeta i gustog dima donesena je Odluka o bržem isključivanju s autoceste”, stoji u prioćenju.

No u međuvremenu se situacija pogoršala i zbog požara je još zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, javio je HAK u ponedjeljak nešto prije 16 sati, a fotografije s tog mjesta koje su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru. HAK navodi da je od 11.30 zatvorena i državna cesta DC27, Benkovac - Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051, Perušić Benkovački - Kolarina, i lokalna cesta Vrana - Ceranje.

Protupožarne zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u ponedjeljak poslijepodne uspjele su zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama obraniti Kožino kod Zadra i odmah potom sa svim raspoloživim snagama krenule su u Pristeg na najnovije požarište u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Protupožarne zračne snage na požarište Kožino kod Zadra preusmjerene su oko 15.30, a prethodno su uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku, naveli su iz MORH-a. Požar u blizini vojarne u Zemuniku izbio je s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne. Kanaderi su gasili vatru i na rtu Kabal kod Staroga Grada na Hvaru.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 250 požara.V.T./H

Automobili su propuštani bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II

Možda ste propustili...