Regija
NOVA DRAŽBA ZA ĐAKOVAČKI DIO CREDO BANKE

Ledina kod silosa još uvijek nema kupca
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

ĐAKOVO

Prvoga dana rujna na novoj će se javnoj dražbi na Trgovačkom sudu u Splitu naći ekonomsko dvorište Klinovac u Đakovu, kao dio imovine stečajnog dužnika splitske Credo banke d.d.

U naravi to je zelena površina s vratarnicom i parkiralištem na ulazu u krug đakovačkog pogona Žita, u krug silosa i mlina. Površina od 13.411 četvornih metara nije namijenjena gospodarskoj i drugoj izgradnji, nego samo za sadržaj javne namjene, za dječje igralište i sl., pa je javnosti, investitorima u stambene i/ili poslovne objekte, potpuno neatraktivna, jer je neperspektivna, njihovim rezonom – ne stvara novu vrijednost. I da se površina želi prenamijeniti u igralište – bilo bi to poput autogola. Jer tko želi dječje igralište i dječju igru u podnožju danonoćno bučnih silosa sumorno sivih vizura?!

Stoga i nije čudo što se dražbe za ekonomsko dvorište Klinovac više i ne broje, a prva je održana još u lipnju 2014. Na njoj je ta nekretnina bila ponuđena po početnoj cijeni od 5,52 milijuna kuna, a na rujanskoj će dražbi ona biti 1,915.000 kuna, više nego upola manja. Credo banka došla je u posjed te nekretnine kao razlučni vjerovnik u stečaju “Đakovštine” d.d., koji je bio otvoren prije sedam godina. A potom se u stečaju našla i ta bankarska kuća.

Ni dandanas, sedam godina nakon stečaja “Đakovštine”, nije jasno zašto je Credo banka inzistirala da se ta neatraktivna imovina prodaje pojedinačno, a ne u masi s ostalom imovinom, čime bi ju bilo mnogo lakše prodati, nego ovako, potpuno neatraktivnu, nezanimljivu, neperspektivnu bilo kojem kupcu, jer se na njoj ne može ništa ambiciozno graditi. Ovako je Credo banka preuzela čak 13.411 četvornih metara mrtvog kapitala “u sjeni silosa”, a kupac se traži već treću godinu...

Jedini iole zainteresirani kupac lokacije Klinovac bilo je u početku osječko Žito, koji je u stečaju kupio većinu imovine “Đakovštine”, no ne našavši dogovor s bankom, koja je za tu česticu, prema mišljenju osječke tvrtke, tražila nerealno visoku cijenu, i ono je potom odustalo od kupnje. I nekadašnji stečajni upravitelj Đakovštine d.d. Perica Mitrović otpočetka je govorio kako je nelogično što banka nije pristala da se ta čestica prodaje zajedno s tehnološkom cjelinom Mlin i silos.

- U tom bi slučaju zasigurno otišla. No Credo banka inzistirala je da se prodaje pojedinačno – rekao je još za prve dražbe Klinovca Mitrović, koji je otpočetka govorio da je ta nekretnina – neunovčiva ledina. U sjeni bučnih silosa...

Suzana ŽUPAN
ZAŠTO BI BAGATELNO RASPRODAVALI?

Nakon prve, neuspjele, dražbe, održane u lipnju 2014., Odbor vjerovnika Credo banke neko vrijeme nije htio spuštati cijenu đakovačkoj nekretnini. Na naš upit tada – zašto se bar nižom cijenom ne namami kupac, stečajna upraviteljica banke tada nam je odgovorila protupitanjem: “A zašto bismo bagatelno rasprodavali?”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike