Regija
VRUĆINE NEPOVOLJNO DJELUJU I NA RIBLJI FOND

Ribolovci upumpavanjem svježe vode spašavaju ribe od ugibanja u ribnjacima
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

BELIŠĆE

Temperature koje se posljednjih tjedana vrte oko 40 Celzijevih stupnjeva ne djeluju nepovoljno samo za ljudsko zdravlje, nego i na biljni i životinjski svijet, a u tome su posebno ugrožene ribe u vodama stajaćicama Valpovštine, potvrdio nam je ribočuvar Zajednice sportskih ribolovnih udruga Valpovo Stjepan Berak koji svakodnevno biciklom obilazi teren i nadgleda situaciju.

Voda isparava

Da to doista nije ni lak ni jednostavan posao, najbolje svjedoči podatak da ova Zajednica gospodari s 21 vodom stajaćicom i još pet koje to nisu na području Valpovštine, što je ukupno oko 900 hektara vodenih površina na različitim stranama koje treba prekontrolirati i nadgledati situaciju u njima, posebno za ovakvih ekstremnih vremenskih prilika kao što je ovogodišnje ljeto.

- Zbog visoke temperature vode i niskog vodostaja te vode koja stalno isparava, trenutačno su nam najveći problem kazeta lučica u Nardu, ribnjak Stara Karašica i Petrijevci te ribnjak Mrtvača u Ladimirevcima. Riječ je o vodama koje gotovo svake godine zahtijevaju dodatno ulijevanje vode u njih, što je proteklih dana već učinjeno u Petrijevcima gdje se razina vode podigla za pola metra, no sve ukazuje na to da će se isto morati učiniti i u Ladimirevcima gdje je situacija kritična i gdje moramo dovesti vodu iz tridesetak metara udaljene Karašice. Zbog male dubine (svega šezdesetak centimetara), gdje se voda zbog toga brzo zagrijava, kritična nam je situacija i za riblji fond u kazeti Lučica u Nardu, gdje ribi zbog niskog vodostaja i gustog raslinja u vodi sve više nedostaje kisika. Prvi korak prema rješenju problema već su na toj lokaciji napravili ribiči koji su sami iskrčili raslinje iz vode, no bez dodatnog dolijevanja svježe vode problem neće biti adekvatno riješen - poručuje Berak.

No, premda su nedavno ribiči od Grada Valpova dobili crpku pomoću koje bi se trebao obaviti ovaj posao, novi problem javlja se zbog činjenice što im za taj zahvat nedostaje bar 300 metara cijevi koje za taj zahvat uvijek moraju posuđivati, odnosno iznajmljivati od Hrvatskih šuma ili Hrvatskih voda, koje najčešće i same imaju potrebu za njima u vrijeme kada treba ribičima, pa je teško istovremeno udovoljiti svim potrebama, ali i pronaći sredstva za neprestano iznajmljivanje cijevi koje bi ribičima u njihovom vlasništvu itekako dobro došle.

Više pozornosti vodama

Berak kaže da je unatoč ekstremno visokim temperaturama i najtežoj situaciji na vodama stajaćicama u posljednjem desetljeću, srećom, ovoga ljeta doduše zabilježen samo jedan slučaj pomora manje količine ribe na njihovim vodama te da očekuju da bi riba uz malu pomoć ribiča i upumpavanje svježe vode na najkritičnijim lokacijama mogla izdržati još petnaestak dana, kada se očekuje poboljšanje postojećeg stanja: niže temperature i nove oborine.

Tada bi porasla i razina rijeke Drave o kojoj ovisi većina stajaćica Valpovštine, koja bi potisnula određenu količinu svježe vode u njih i tako oživjela trenutačno vodom vrlo siromašne stajaćice u kojima riblji fond već živi na rezervi.

Ribiči Valpovštine poručuju da je i ova godina, ali i klimatske promjene čije se posljedice tek mogu očekivati, i svojevrsni znak upozorenja da je očuvanje voda na prostoru Valpovštine itekako važna problematika kojoj bi se trebalo posvetiti mnogo više pozornosti i ulagati u njih, ako ih se želi sačuvati za budućnost.

- Da se samo svake pete godine uložilo i revitaliziralo po kilometar obale naših manjih rijeka, napravili bismo čudo, jer mnoge od njih još uvijek su stanište čak i za riječne rakove, koji su dokaz da je riječ o čistoj i kvalitetnoj vodi u kojoj ima života. No, ako nastavimo okretati glavu od činjenice da je riječ o potencijalu koji za mnoge naše građane i obitelji znače izvor života i prehranjivanja, te o važnoj karici u lancu ekosustava naše zajednice, vrlo bi se lako moglo dogoditi da ćemo se dovesti u situaciju kada prilike za pomoć našim vodenim površinama više neće biti - upozoravaju ribiči Valpovštine.

Lidija ANIČIĆ

Ribiči poručuju da je i ova godina, ali i klimatske promjene čije se posljedice tek mogu očekivati, i svojevrsni znak upozorenja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike