Regija
KULTURNA PONUDA REGIJE

Slama festival - originalan izvozni proizvod
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Posljednjih godina organizatori kulturnih događanja na području Osijeka i šire okolice prepoznaju turistički sektor kao jedno od potencijalnih tržišta, pa se stoga pokreće i sve više projekata namijenjenih ne samo domaćem stanovništvu nego i rastućem broju posjetitelja.

Tako su tijekom cijele godine turistima na raspolaganju različite manifestacije, a najpoznatiji ljetni kulturni izvozni proizvod svakako je aktualni Land art festival Slama, koji od godine do godine privlači posjetitelje na različite slavonsko-baranjske lokacije. Idejni začetnik i organizator Slame, Nikola Faller, svojim land art intervencijama obilježava i ostala godišnja doba, pa tako oni koji se zateknu u Osijeku i okolici u jesen mogu vidjeti češljanje lišća, zimi ledene skulpture, a u proljeće košnju trave.

Osječka Tvrđa

Osječka Tvrđa je nepresušan izvor inspiracije za kulturna događanja okrenuta turističkom sektoru. Interaktivne predstave na otvorenom, festivali (od kojih je najveći i najmasovniji Osječko ljeto kulture), Muzej Slavonije, samo su dio onoga što se tamo servira onima koji ju posjete.

Večer vina i umjetnosti pokušava ugoditi svim čulima i polako prerasta u tradicionalno okupljanje ljubitelja vina i kulture, a sličan koncept proširio se i Erdutskim vinogorjem gdje se zahvaljujući festivalima poput Wine & Bike tour ili Dunav Art festivala iz vinograda mogu čuti džez-note i uživati u ambijentalnim plesnim, glazbenim i scenskim nastupima raznih izvođača.

U ponudi kulturnih institucija, koje svoj program čine dostupnim turistima, nemoguće je ne spomenuti Muzej likovnih umjetnosti koji je s Turističkom zajednicom grada Osijeka potpisao ugovor o suradnji, a treba se nadati da će taj primjer slijediti i ostale ustanove, ponajprije noseće poput HNK-a i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, ali i brojne druge.

Rombergove večeri

Na području Valpovštine i Donjomiholjštine također je niz zanimljivih kulturnih događanja. Prva u nizu pred nama je tradicionalna manifestacija “Belišćanska zlatna jesen” koja će u nekoliko dana zaokružiti i nastojati prikazati kulturnu, turističku, gospodarsku i svekoliko drugu ponudu Belišća i okolice. Iz godine u godinu ona se samo proširuje. Ovu manifestaciju tijekom idućeg razdoblja samo će obogatiti već brojna najavljena događanja Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće, odakle najavljuju da do kraja ove godine brojnu publiku očekuje pregršt glazbenih sadržaja. Primjerice, 18. manifestacijom “Maestro, hvala za sve - neka glazba dalje teče”, obilježavanja 130. godišnjice rođenja Sigmunda Romberga kroz nekoliko programa u sklopu 41. “Rombergovih glazbenih večeri”, među kojima je uvijek najposjećeniji jedini natjecateljski program “Belišćanski super glas”. Godinu će tradicionalno zaokružiti Advent u Belišću, tijekom kojega grad oživi ne samo kroz bogato blagdansko ozračje nego i svakodnevne programe koji ispunjavaju vrijeme do Božića.

Rujan u Valpovu ispunit će događanja u sklopu Valpovačkog turističkog ljeta, a kako se Dan grada Valpova tradicionalno slavi 8. prosinca, dani prije, ali i poslije bit će u znaku brojnih proslava, kulturnih, zabavnih te sportskih događanja koja će potrajati sve do božićnih blagdana.

I Donji Miholjac će gotovo tijekom cijelog rujna biti u znaku proslave obilježavanja blagdana svetog Mihaela Arkanđela, nebeskog zaštitnika Župe Donji Miholjac i proslave Dana grada Donjeg Miholjca. U obje sredine u to vrijeme neće nedostajati ni brojnih lokalnih događanja te tradicionalnih manifestacija u kojima sudjeluju KUD-ovi, DVD-ovi i druga društva zadužena za oživljavanje i čuvanje tradicije.

Narcisa VEKIĆ/Lidija ANIČIĆ
Katedrala, Ergela i lipicanci

Uz svoje tradicionalne, nadaleko poznate turističke potencijale - Strossmayerovu katedralu i Državnu ergelu lipicanaca, koje i domaći i strani turisti posjećuju tijekom cijele godine, Đakovo i njegova Turistička zajednica pripremaju i brojne zanimljive programe tijekom cijele godine. U tijeku je primjerice Đakovačko ljeto i obilježavanje 8. Dana Luke Botića, s nizom kulturnih događanja. Već u rujnu slijedi višednevni program sjedinjen pod nazivom "Zvonila su zvona katedrale naše" kojim se obilježava obljetnica oslobađanja vojnih objekata u Đakovu. Grad Đakovo i tijekom zimskih mjeseci priprema šarolik program pod zajedničkim nazivom "Svome gradu za blagdane" u okviru kojeg se održavaju izložbe, predstavljanje knjiga, priredbe... U Đakovu će gosti zasigurno poželjeti kušati neki od slavonskih specijaliteta, okrijepiti se vrhunskim vinima, prošetati novouređenim Strossmayerovim trgom...M.Mu.

Vukovar film festival

Kasno ljeto vrijeme je brojnih manifestacija na krajnjem hrvatskom istoku, od kojih su neke s već višedesetljetnom tradicijom. Grad Vukovar dočekuje 11. Vukovar film festival (VFF) od 21. do 26. kolovoza, s projekcijama filmova s najboljih svjetskih festivala. VFF-u je ove godine, kao prvom i jedinom filmskom festivalu iz Hrvatske, dodijeljena prestižna nagrada EFFE 2017. – 2018. Europskog udruženja festivala i Europske komisije za kulturno djelovanje.

Vinkovci se spremaju za 52. Vinkovačke jeseni, najveću smotru folklora koja u grad dovede i stotinjak tisuća posjetitelja, a održava se od 8. do 17. rujna. Valja reći i da je HTZ uvrstio tu manifestaciju među 18 top-događanja. K tome, grad Ilok ima svoju Iločku berbu grožđa, kulturno-zabavnu i gospodarsko-turističku manifestaciju koja se održava 50. put, od 26. kolovoza do 3. rujna.S.B.

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike