Regija
UNOSE STRAH MEĐU GRAĐANE

Lisice “napale” našičke
ulice Dudić i J. Pančića
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

NAŠICE

Stanovnici ulica Dudić i Josipa Pančića u Našicama, u šumskom predjelu Krndije, udaljenih nešto više od kilometra od središta grada, upozoravaju na potencijalno opasan problem.

I po danu

Njihova noćna mora u posljednje su vrijeme lisice, koje se ne pojavljuju u njihovim ulicama s mrakom, nego ih viđaju usred bijelog dana kako prelaze ceste, ulaze u dvorišta, voćnjake i vinograde, a približavaju se i kućama.

Lisice svakodnevno viđaju, slobodne su i ne boje se. Kako su nam rekli upućeni stanovnici, lisica je jednoj obitelji u ulici Dudić došla na ulazna vrata i prva je sreća što im nije ušla u kuću, a stanarka Josipa Pančića bliski susret s lisicom imala je kod križa na križanju dviju ulica.

- Nikad ih nije bilo ovako puno. Hodaju po ulici, po dvorištima kao da su domaće životinje. S balkona sam nekidan uočila mladu lisicu kako iz šume ulazi u vinograd i penje se prema kući. Uopće se ne boji. Stala je i gledala. Uplašila sam se, nije mi svejedno, nadam se da se neće ponoviti – kaže nam Ivančica Kubica, jedna od zabrinutih stanovnica ulice Josipa Pančića.

Kako smo saznali, lovci su nemoćni jer im zakonski propisi zabranjuju kretanje s oružjem unutar naselja i na manje od 300 metara udaljenosti od kuća. Lovci nemaju ovlasti u naseljima, nego samo u lovištima, a za ovakve slučajeve nadležne su komunalne službe u gradovima i općinama.

Pazite na bjesnoću

Lovci kažu da je većina tih životinja vjerojatno bijesna, jer lukava lisica ne bi tek tako prilazila ljudima, a dolaze u naselja u potrazi za hranom. Savjetuju da građani ne love lisice sami, s pomoću neke naprave, jer se pojavljuje novi problem, a to je zbrinjavanje uginule zvijeri, jer se one ne smiju ostavljati u prirodi.

Veterinari upozoravaju da u slučaju neposrednog susreta s lisicama treba biti vrlo oprezan i izbjegavati svaki kontakt s njima, jer su najveći prenositelji bjesnoće. Osim toga, lisice bjesnoću prenose i na ostale životinje i stoga savjetuju oprez u igri sa psima i mačkama na ulicama. Veterinari nam kažu da oni ne mogu ići u lov na lisice.

- Zakonske odredbe su takve da mi ništa ne možemo riješiti. Nismo imali slučajeva da su napadale ljude ili ugrizle pse - rekao je Darko Damjanović, direktor Veterinarske stanice Našice.

Stanari tih dviju našičkih ulica apeliraju u ime mira i sigurnosti da se poduzmu sve potrebne mjere radi otklanjanja mogućnosti da netko bude napadnut i ozlijeđen. Pitaju se trebaju li čekati službenu reakciju ili, jednostavno, čekati da budu napadnuti.

Snježana FRIDL

zakon

lovci su u ovom slučaju nemoćni

Nema odgovora iz Grada

Moguće rješenje problema s lisicama jučer smo pokušali doznati od našičkog gradonačelnika Josipa Miletića, no na mobitel se nije javio. U gradskoj upravi smo doznali da je gradonačelnik na godišnjem odmoru i da se vraća nakon Velike Gospe, a nitko drugi nije ovlašten za davanje izjava.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike